Passa al contingut principal

Inauguració de l'exposició "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. XX"

Inaugurada l'esposició "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. al CC Ateneu Fort Pienc

17/06/2024

El dijous 13 de juny es va inaugurar l'exposició de l'arxiu: "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. XX" on es fa un recorregut pel passat industrial de barri, un gran desconegut per la major part del veïnat.
La inauguració va estar molt animada i ens va acompanyar la Mercè Tatjer geògrafa i historiadora que ens ha donat molt suport en el procés de recerca. També va assistir alguns dels familiars dels propietaris de les empreses que ens han proporcionat molta de la informació que hem usat en l'exposició ì des d'aquí volem agrair als Camps (de Camps i Fabrés), a Imma Panyella (Aldrufeu Hermanos) i a Salvador Gil (Laurendor) la seva ajuda incondicional quan els hi vam demanar.

Per aquesta exposició hem pogut recopilar 273 empreses de diverses èpoques i les hem situat al damunt d'uns plànols. Per fer-ho més fàcil hem dividit el barri en tres zones: la primera és el triangle que va del carrer de la Marina fins a Glòries, la segona compren tota la zona que va de la Gran Via fins a la Sagrada Família i la tercera la que va de la Gran Via fins al carrer d'Almogàvers.
Les empreses, siguin petites o grans, estan classificades per les activitats econòmiques que feien: alimentació, fusteria, transports, tèxtil, etc. i estan col·locades en els indrets corresponents.
A més hem triat 10 empreses a les quals hem dedicat una mica més d'espai.
Del primer plànol hem triat: "Aceites Sensat","Laurendor", "Bodegas Maristany" i "Ficis". Del segon hem escollit: "Pedro Portabella", "Carrocerias Reynes" i "Aldrofeu Hermanos".
I del tercer hem ressaltat: "Eucort", "Camps i Fabrés" i "Ribas y Pradell".
Aviat penjarem al blog la història de cadascuna pels qui no pugueu anar a veure l'exposició que es podrà veure fins al 17 de juliol.

Per acabar, ens agradaria dir-vos que hem deixat l'exposició oberta perquè creiem que el recull d'empreses que hem fet no està acabat i poden haver-n'hi més.
També és probable que alguna no estigui ben localitzada, una de les raons podria venir de quan Sant Martí de Provençals va ser annexionat a Barcelona alguns noms de carrers es van haver de canviar perquè estaven repetits i les numeracions també van canviar. En altres casos com el carrer de Ribes es van modificar la numeració en els anys 40 0 50 del segle passat.
Esperem que us agradi.

 

Entrades populars d'aquest blog

Exposició del 20è aniversari dels equipaments de L'illa Fort Pienc

De "L'illa Fitxet" a L'illa Fort Pienc al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la inauguració de la plaça Fort Pienc. L'Arxiu torna a  exhibir l'exposició  "De l'illa Fichet a l'illa Fort Pienc". La inauguració serà el dimarts 12 de setembre  a les 19h a la sala d'exposicions del centre cívic Fort Pienc i es podrà veure fins l'11 d'octubre .

Inauguració exposició "Estació del Nord més de 160 anys d'història"

 Exposició Estació del Nord més de 160 anys d'història El dijous 8 de juny es va inaugurar l'exposició "Estació del Nord, més de 160 anys d'història" al Centre cívic Ateneu Fort Pienc i que es podrà veure fins al 21 de juliol, de dilluns a divendres de 10 a 20 hores. L'exposició és una part del treball que ha fet l'arxiu en aquest any i que explica amb 37 fotografies, plànols i un petit audiovisual amb tota la història de l'Estació des de la seva inauguració l'any 1862 i fins a l'actualitat. Hi ha fotos de l'edifici, però també del que va passar a l'estació, entenent-la com un espai on les persones i les circumstàncies històriques han deixat la seva petjada. Per poder fer l'exposició hem treballat amb: l'Arxiu Nacional de Catalunya, l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l'Arxiu Municipal del Districte de l'Eixample, l'arxiu de la COAC, el Archivo Histórico Ferroviario de Madrid i el Museu del Ferrocarril de Vilanova.

ACTE FINAL DE LES TAULES DE MEMÒRIA HISTÒRICA

TAULES DE MEMÒRIA HISTÒRICA   ACTE  FINAL  El passat dimecres 21 de juny es fa fer l'acte final de les Taules de Memòria de Barcelona. Estaven convidats a assistir tots els participants de les taules, tant pel que fa a entitats de memòria històrica com tècnics o fins i tot consellers de Districte. La reunió va tenir dues parts: la primera consistia a treballar en grups separats i es van tractar 4 aspectes: Protocols de comunicació  interna-externa. Treballs amb esdeveniments i rutes i altres accions. Treball en xarxa entre entitats i dinàmica de les taules. Estratègia global. Cada grup tenia un nombre determinat de participants i allí es van debatre les diferents qüestions que les persones anaven proposant i s'apuntaven en una pissarra per poder treure unes conclusions que, posteriorment, es van posar en comú a la segona part de la reunió, ja amb tots els participants junts.  L'acte va servir per tancar i fer una valoració de tot el treball fet en aquests últims quatre anys