Passa al contingut principal

Inauguració de l'exposició "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. XX"

Inaugurada l'esposició "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. al CC Ateneu Fort Pienc

17/06/2024

El dijous 13 de juny es va inaugurar l'exposició de l'arxiu: "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. XX" on es fa un recorregut pel passat industrial de barri, un gran desconegut per la major part del veïnat.






La inauguració va estar molt animada i ens va acompanyar la Mercè Tatjer geògrafa i historiadora que ens ha donat molt suport en el procés de recerca. També va assistir alguns dels familiars dels propietaris de les empreses que ens han proporcionat molta de la informació que hem usat en l'exposició ì des d'aquí volem agrair als Camps (de Camps i Fabrés), a Imma Panyella (Aldrufeu Hermanos) i a Salvador Gil (Laurendor) la seva ajuda incondicional quan els hi vam demanar.





Per a aquesta exposició hem pogut recopilar 273 empreses de diverses èpoques i les hem situat al damunt d'uns plànols. Per fer-ho més fàcil hem dividit el barri en tres zones: la primera és el triangle que va del carrer de la Marina fins a Glòries, la segona compren tota la zona que va de la Gran Via fins a la Sagrada Família i la tercera la que va de la Gran Via fins al carrer d'Almogàvers.
Les empreses, siguin petites o grans, estan classificades per les activitats econòmiques que feien: alimentació, fusteria, transports, tèxtil, etc. i estan col·locades en els indrets corresponents.





A més hem triat 10 empreses a les quals hem dedicat una mica més d'espai.
Del primer plànol (A) hem triat: "Aceites Sensat","Laurendor", "Bodegas Maristany" i "Ficis". 
Del segon (B) hem escollit: "Pedro Portabella", "Carrocerias Reynes" i "Aldrofeu Hermanos".
I del tercer (C) hem ressaltat: "Eucort", "Camps i Fabrés" i "Ribas y Pradell".
Aviat penjarem al blog la història de cadascuna pels qui no pugueu anar a veure l'exposició que es podrà veure fins al 17 de juliol.



Per acabar, ens agradaria dir-vos que hem deixat l'exposició oberta perquè creiem que el recull d'empreses que hem fet no està acabat i poden haver-n'hi més.
També és probable que alguna no estigui ben localitzada, una de les raons podria venir de quan Sant Martí de Provençals va ser annexionat a Barcelona alguns noms de carrers es van haver de canviar perquè estaven repetits i les numeracions també van canviar. En altres casos com el carrer de Ribes es van modificar la numeració en els anys 40 0 50 del segle passat.
Esperem que us agradi.








 

Entrades populars d'aquest blog

Exposició del 20è aniversari dels equipaments de L'illa Fort Pienc

De "L'illa Fitxet" a L'illa Fort Pienc al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la inauguració de la plaça Fort Pienc. L'Arxiu torna a  exhibir l'exposició  "De l'illa Fichet a l'illa Fort Pienc". La inauguració serà el dimarts 12 de setembre  a les 19h a la sala d'exposicions del centre cívic Fort Pienc i es podrà veure fins l'11 d'octubre .

Participant en la "IV Jornada de Recerca Històrica dels barris" organitzada per Arxiu Municipal de Barcelona

IV Jornada de Recerca Històrica dels barris El passat dissabte 30 de setembre l'arxiu va tornar a participar en la " IV Jornada de Recerca Històrica dels barris " que de forma bianual organitza Arxiu Municipal de Barcelona , amb la col·laboració de l' Institut Ramon Muntaner i la Coordinadora de Centres de Parla Catalana , a la sala Moragues del Born Centre de Cultura i Memòria . Sota el títol " Barcelona en transformació. Camins de terra, aigua i ferro al Pla " ens van aplegar més d'un centenar de persones vinculades amb arxius, centres d'estudis i tallers d'història de la ciutat per parlar del territori del Pla de Barcelona i de com aquest va patir i segueix patint l'impacte de les infraestructures del transport i dels recursos hídrics. Es va parlar dels antics camins, de com el ferrocarril va modificar l'entorn, però també de l'aigua: torrents, fonts, rieres i també del Rec Comtal un canal mil·lenari que durant molts segles va reg

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem: El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes. El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril. El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs