Itineraris

ITINERARIS 2020


Ruta Fort Pienc amb nom de dona

El diumenge 8 de març, l'Arxiu va celebrar el dia de la dona treballadora amb una nova ruta pel barri de Fort Pienc amb el nom de "Fort Pienc amb nom de dona" on es donen a coneixer tres grans dones i on s'explica perquè han donat el nom al nomenclàtor del nostre barri.

La ruta va consistir en un petit passeig per conèixer tres interiors d'illa del barri i la biografia de les tres dones que els donen nom.

Vam començar per l'interior d'illa batejat amb el nom de Clotilde Cerdà, coneguda com a Esmeralda Cervantes, una gran arpista i una dona compromesa amb la societat de la seva època.
El següent interior va ser el dedicat a Anaïs Napoleon, en realitat Anaïs Tiffon, una fotògrafa i sobretot una gran emprenedora que va saber apostar per les noves tecnologies de la seva època.
El tercer i últim interior va ser el dedicat a Paulina Òdena, coneguda com a Lina Òdena, una dona idealista i valenta que va morir molt jove per les seves conviccions i lluitant contra el feixisme.

Totes tres, cadascuna dins del seu camp, van lluitar per tenir el seu lloc dins del món.

Si voleu saber més de cadascuna, podeu entrar a interiors d'illa on hi ha penjada la seva biografia.


ITINERARIS 2019


Itinerari Fort Pienc a la Guerra Cívil


El passat dimarts 18 de juny vam realitzar per primer cop la ruta "Fort Pienc a la Guerra Cívil" dins de la programació de la festa major
Fort Pienc 2019.

Les 16 persones apuntades a l'itinerari van gaudir durant una hora i mitja del recorregut d'un passeig per la història del barri en el període de la guerra civil.
Ens vam trobar a Ausiàs Marc 78, avui institut Fort Pius i abans Quartell de la Guàrdia Civil, que era el lloc d'inici de ruta i d'allí ens vam dirigir al passeig de Sant Joan on vam anar passant pels diferents llocs d'interès fins a arribar a l'església de les Saleses que era el punt final.

Entre els participants estava el nostre amic Carles Sanz, historiador i veí del barri, que ens va explicar la història d'una bomba que va explotar al Passeig de Sant Joan i va demanar poder entrar a la Ferreteria Lanza, passeig de Sant Joan 61, perquè poguéssim veure el senyal que va deixar la metralla i que, encara avui, és visible a la porta.
Des d'aquí volem agrair l'amabilitat del propietari que ens va permetre "envair" el seu comerç perquè tot el grup pogués veure-ho i també donem les gràcies al Carles per les seves explicacions.

Ja per acabar ens agradaria explicar que aquest itinerari ha estat impulsada pel nostre l'arxiu dins d'un projecte de la Taula de Memòria Històrica de l'Eixample que vol que cadascun dels barris del Districte tingui una ruta històrica.
La primera proposta va ser la de l'Esquerra de l'Eixample de la que ja us vam parlar en un post del mes de maig de 2018, quan es va fer la presentació i es va editar el fulletó. Aquest any 2019 s'espera poder acabar la de la resta de barris que falten: el de la Dreta ja està acabat i Fort Pienc també....queden Sagrada Família i Sant Antoni.
Un cop estiguin acabats està previst organitzar rutes guiades per cadascun dels barris, us mantindrem informats.

De tota manera si us vau quedar amb ganes de fer la visita de Fort Pienc a aquesta tardor tornarem a repetir-la.

Estigueu pendents del blog o feu-nos arribar el vostre correu electrònic a "ahfortpienc@gmail.com" per a què us puguem avisar.

ITINERARIS 2017

Itinerari entorn Glories


El passat dissabte, 11 de febrer, es va inaugurar finalment l'exposició de (entorn) (Glories).
Aquí teniu unes fotografies de l'acte i del recorregut postrior.