Passa al contingut principal

Itineraris

ITINERARIS 2020


Ruta Fort Pienc amb nom de dona

El diumenge 8 de març, l'Arxiu va celebrar el dia de la dona treballadora amb una nova ruta pel barri de Fort Pienc amb el nom de "Fort Pienc amb nom de dona" on es donen a conèixer tres grans dones i on s'explica perquè han donat el nom al nomenclàtor del nostre barri.

La ruta va consistir en un petit passeig per conèixer tres interiors d'illa del barri i la biografia de les tres dones que els donen nom.

El tercer i últim interior va ser el dedicat a Paulina Òdena, coneguda com a Lina Òdena, una dona idealista i valenta que va morir molt jove per les seves conviccions i lluitant contra el feixisme.

Vam començar per l'interior d'illa batejat amb el nom de Clotilde Cerdà, coneguda com a Esmeralda Cervantes, una gran arpista i una dona compromesa amb la societat de la seva època.
El següent interior va ser el dedicat a Anaïs Napoleon, en realitat Anaïs Tiffon, una fotògrafa i sobretot una gran emprenedora que va saber apostar per les noves tecnologies de la seva època.


Totes tres, cadascuna dins del seu camp, van lluitar per tenir el seu lloc dins del món.
Si voleu saber més de cadascuna, podeu entrar a interiors d'illa on hi ha penjada la seva biografia.


ITINERARIS 2019

El passat dimarts 18 de juny vam realitzar per primer cop la ruta "Fort Pienc a la Guerra Cívil" dins de la programació de la festa major Fort Pienc 2019.

Les 16 persones apuntades a l'itinerari van gaudir durant una hora i mitja del recorregut d'un passeig per la història del barri en el període de la guerra civil.
Ens vam trobar a Ausiàs Marc 78, avui institut Fort Pius i abans Quartell de la Guàrdia Civil, que era el lloc d'inici de ruta i d'allí ens vam dirigir al passeig de Sant Joan on vam anar passant pels diferents llocs d'interès fins a arribar a l'església de les Saleses que era el punt final.
Entre els participants estava el nostre amic Carles Sanz, historiador i veí del barri, que ens va explicar la història d'una bomba que va explotar al Passeig de Sant Joan i va demanar poder entrar a la Ferreteria Lanza, passeig de Sant Joan 61, perquè poguéssim veure el senyal que va deixar la metralla i que, encara avui, és visible a la porta.
Des d'aquí volem agrair l'amabilitat del propietari que ens va permetre "envair" el seu comerç perquè tot el grup pogués veure-ho i també donem les gràcies al Carles per les seves explicacions.
Ja per acabar ens agradaria explicar que aquest itinerari ha estat impulsada pel nostre l'arxiu dins d'un projecte de la Taula de Memòria Històrica de l'Eixample que vol que cadascun dels barris del Districte tingui una ruta històrica.
La primera proposta va ser la de l'Esquerra de l'Eixample de la que ja us vam parlar en un post del mes de maig de 2018, quan es va fer la presentació i es va editar el fulletó. Aquest any 2019 s'espera poder acabar la de la resta de barris que falten: el de la Dreta ja està acabat i Fort Pienc també....queden Sagrada Família i Sant Antoni.
Un cop estiguin acabats està previst organitzar rutes guiades per cadascun dels barris, us mantindrem informats.
De tota manera si us vau quedar amb ganes de fer la visita de Fort Pienc a aquesta tardor tornarem a repetir-la.
Estigueu pendents del blog o feu-nos arribar el vostre correu electrònic a "ahfortpienc@gmail.com" per a què us puguem avisar.


Itinerari Fort Pienc a la Guerra Cívil




ITINERARIS 2017

Itinerari entorn Glories


El passat dissabte, 11 de febrer, es va inaugurar finalment l'exposició de (entorn) (Glories)

Aquí teniu unes fotografies de l'acte i del recorregut posterior.








 ___________________________________________________

Entrades populars d'aquest blog

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem: El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes. El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril. El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs

Exposició "Atletic Fort Pienc"

A finals del S. XIX la pràctica d'activitats esportives es comença a generalitzar. Un dels que irromp amb força és el "football" introduït a Barcelona pels membres de la colònia estrangera que havien arribat a ciutat per treballar. A poc a poc es va anar popularitzant i van anar apareixent multitud de clubs als barris i pobles de Catalunya, al mateix temps s'organitzaven campionats, trofeus i tornejos. Un d'ells és l'Atlètic Fort Pienc. No sabem la data exacta de la seva fundació, per alguns va ser el 1915 i d'altres parlen de 1918. Tampoc coneixem massa els seus orígens tot i que creiem que possiblement va començar jugant al bell-mig de la plaça de les Glòries possiblement al camp del Sidral. Sabem que a 1922 jugaven amb el nom de Fortpienc en un solar al carrer Lepant al costat dels corrals de la plaça de toros Monumental en un camp obert i que les porteries i la roba dels jugadors es guardava al “Sol y Sombra” situat a la cruïlla de Marina amb Gran Vi

Preparant l'exposició de l'any 2023

P reparant l'exposició de l'any 2023  Aquest any serà sobre l'estació del Nord i portarà per títol: " Estació del Nord, més de 160 anys d'història" L'Estació del Nord es va inaugurar el 1862 i durant més de 160 anys ha estat testimoni de la  vida de la ciutat i del barri. Per les seves andanes han passat tota classe de mercaderies i viatgers. Alguns il·lustres com el  rei Alfons XIII i d'altres anònims com els soldats que marxaven al front, els refugiats de la  guerra civil o les persones migrants que arribaven a Barcelona buscant una vida millor. L'any 1972 va tancar les portes, ja que la seva activitat va ser absorbida per la nova estació de  Sants. L'edifici va quedar abandonat diversos anys, esperant un nou ús que li retornes la vida. En aquest període d'abandonament es van perdre la majoria dels ornaments modernistes. Després de diversos projectes i propostes fallides, finalment es va restaurar l'edifici pels Jocs  Olímpics de 1992