Passa al contingut principal

Itineraris

ITINERARIS 2020


Ruta Fort Pienc amb nom de dona

El diumenge 8 de març, l'Arxiu va celebrar el dia de la dona treballadora amb una nova ruta pel barri de Fort Pienc amb el nom de "Fort Pienc amb nom de dona" on es donen a conèixer tres grans dones i on s'explica perquè han donat el nom al nomenclàtor del nostre barri.

La ruta va consistir en un petit passeig per conèixer tres interiors d'illa del barri i la biografia de les tres dones que els donen nom.

El tercer i últim interior va ser el dedicat a Paulina Òdena, coneguda com a Lina Òdena, una dona idealista i valenta que va morir molt jove per les seves conviccions i lluitant contra el feixisme.

Vam començar per l'interior d'illa batejat amb el nom de Clotilde Cerdà, coneguda com a Esmeralda Cervantes, una gran arpista i una dona compromesa amb la societat de la seva època.
El següent interior va ser el dedicat a Anaïs Napoleon, en realitat Anaïs Tiffon, una fotògrafa i sobretot una gran emprenedora que va saber apostar per les noves tecnologies de la seva època.


Totes tres, cadascuna dins del seu camp, van lluitar per tenir el seu lloc dins del món.
Si voleu saber més de cadascuna, podeu entrar a interiors d'illa on hi ha penjada la seva biografia.


ITINERARIS 2019

El passat dimarts 18 de juny vam realitzar per primer cop la ruta "Fort Pienc a la Guerra Cívil" dins de la programació de la festa major Fort Pienc 2019.

Les 16 persones apuntades a l'itinerari van gaudir durant una hora i mitja del recorregut d'un passeig per la història del barri en el període de la guerra civil.
Ens vam trobar a Ausiàs Marc 78, avui institut Fort Pius i abans Quartell de la Guàrdia Civil, que era el lloc d'inici de ruta i d'allí ens vam dirigir al passeig de Sant Joan on vam anar passant pels diferents llocs d'interès fins a arribar a l'església de les Saleses que era el punt final.
Entre els participants estava el nostre amic Carles Sanz, historiador i veí del barri, que ens va explicar la història d'una bomba que va explotar al Passeig de Sant Joan i va demanar poder entrar a la Ferreteria Lanza, passeig de Sant Joan 61, perquè poguéssim veure el senyal que va deixar la metralla i que, encara avui, és visible a la porta.
Des d'aquí volem agrair l'amabilitat del propietari que ens va permetre "envair" el seu comerç perquè tot el grup pogués veure-ho i també donem les gràcies al Carles per les seves explicacions.
Ja per acabar ens agradaria explicar que aquest itinerari ha estat impulsada pel nostre l'arxiu dins d'un projecte de la Taula de Memòria Històrica de l'Eixample que vol que cadascun dels barris del Districte tingui una ruta històrica.
La primera proposta va ser la de l'Esquerra de l'Eixample de la que ja us vam parlar en un post del mes de maig de 2018, quan es va fer la presentació i es va editar el fulletó. Aquest any 2019 s'espera poder acabar la de la resta de barris que falten: el de la Dreta ja està acabat i Fort Pienc també....queden Sagrada Família i Sant Antoni.
Un cop estiguin acabats està previst organitzar rutes guiades per cadascun dels barris, us mantindrem informats.
De tota manera si us vau quedar amb ganes de fer la visita de Fort Pienc a aquesta tardor tornarem a repetir-la.
Estigueu pendents del blog o feu-nos arribar el vostre correu electrònic a "ahfortpienc@gmail.com" per a què us puguem avisar.


Itinerari Fort Pienc a la Guerra Cívil




ITINERARIS 2017

Itinerari entorn Glories


El passat dissabte, 11 de febrer, es va inaugurar finalment l'exposició de (entorn) (Glories)

Aquí teniu unes fotografies de l'acte i del recorregut posterior.








 ___________________________________________________

Entrades populars d'aquest blog

Exposició de l'any 2024

Exposició de juny de l'any 2024  El Fort Pienc industrial  S. XIX - S. XX Ja estem acabant de preparar l'exposició d'aquest any 2024. El dijous 13 de juny a les 19.30 h . farem la inauguració, com cada any, al CC Ateneu Fort Pienc. El barri del Fort Pienc té un passat industrial desconegut. Des de la meitat del segle XIX i gairebé fins al segle XXI el territori ha estat ocupat per fàbriques, tallers i empreses. La història del passat industrial del Fort Pienc és en realitat l'evolució dels últims 175 anys d'història de Barcelona, que es repeteix gairebé a tota la ciutat i cada barri cadascun amb les seves pròpies característiques. A grans trets veurem reflectit el trasllat de les indústries fora de les muralles, el naixement i desenvolupament de l'Eixample moltes vegades complicat, el traçat i obertura dels nous carrers de la quadrícula Cerdà que moltes vegades entraven en conflicte amb els antics camins i els parcel·laris dels antics pobles de Pla, la convivèn...

Inauguració de l'exposició "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. XX"

Inaugurada l'esposició  "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. al CC Ateneu Fort Pienc 17/06/2024 El dijous 13 de juny es va inaugurar l'exposició de l'arxiu: "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. XX" on es fa un recorregut pel passat industrial de barri, un gran desconegut per la major part del veïnat. La inauguració va estar molt animada i ens va acompanyar la Mercè Tatjer geògrafa i historiadora que ens ha donat molt suport en el procés de recerca. També va assistir alguns dels familiars dels propietaris de les empreses que ens han proporcionat molta de la informació que hem usat en l'exposició ì des d'aquí volem agrair als Camps (de Camps i Fabrés), a Imma Panyella (Aldrufeu Hermanos) i a Salvador Gil (Laurendor) la seva ajuda incondicional quan els hi vam demanar. Per a aquesta exposició hem pogut recopilar 273 empreses de diverses èpoques i les hem situat al damunt d'uns plànols. Per fer-ho més fàcil hem dividit el barri en tres zones: la prime...

A l'Arxiu ens otorgan la medalla d'honor per la seva trajectoria

El Districte de l'Eixample dona a l'Arxiu Històric Fort Pienc una de les dues medalles d'honor que atorga cada any El passat dijous 16 de maig el Districte de l'Eixample va donar a l'Arxiu Històric Fort Pienc una de les dues medalles d'honor que atorga cada any. Concretament la dedicada a entitats. La medalla d'honor és un reconeixement que fa l'Ajuntament de Barcelona a la tasca feta per una persona o entitat per la ciutat o per algun dels seus barris. Cada Districte en pot donar dues cada any i l'Ajuntament (la Casa Gran) també atorga alguna més a persones o entitats destacades, que tot i no treballar per cap Districte en concret, en són mereixedores per la seva tasca en favor de la ciutat. En el cas de l'arxiu es dona el premi a un projecte que enguany compleix 20 anys i que va ser pioner al Districte en el camp de la recerca històrica al barri del Fort Pienc. L'arxiu va poder ser realitat gràcies al suport de l'Associació de Veïns i V...