Passa al contingut principal

Qui som?

L´Arxiu Històric Fort Pienc es va fundar al juny de 2003 després de l´exposició “Fort Pienc en fotografia”al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc.Va començar a treballar la tardor del 2003 i al juny de 2004 inaugurava la seva primera exposició.

Esta integrat per persones que coneixen i estimen el barri de Fort Pienc, i que conscients dels nombrosos canvis que s´han anat produint en els últims 40 anys, han volgut preservar la memòria d'uns altres temps quan el nostre barri estava marcat per l´Estació del Nord i els seus tallers, quan les vies de tren tallaven els carrers o les petites indústries i les agències de transport ocupaven illes senceres de cases. Volem recuperar tot allò que ara veiem molt llunyà i que de vegades al més joves, fins hi tot, els resulta difícil d'imaginar.

L´Arxiu vol recollir tot el material possible: fotografies, postals, pel·lícules, cartells, programes de festes i d'altres activitats. Però sobretot vol recuperar i preservar la memòria de la gent, de com vivia, treballava i es divertia...de com era el nostre barri no fa tants anys.

La majoria de material que rebem prové dels que nosaltres anomenem “calaixos de menjador”, coses que durant anys la gent a anat guardant com a record i que ara veuen com l´arxiu és el lloc on tot això té un sentit. També intentem recuperar les coses que d´altra forma podrien acabar a les escombreries o als Encants. Sabem que és una feina inacabable perque és com construir un puzle gegant on peça a peça es va recuperant poc a poc una part de la memòria del barri i dels veïns en petits bocinets.

El nostre fons prové de les donacions i de les cessions de material que ens fan els veïns i simpatitzants. L´Arxiu escaneja o duplica els materials i ho documenta. És una feina ingent que no s´acaba mai i que anem fent poc a poc. El nostre lema és “dels veïns pels veïns”
El nostre compromís és amb Fort Pienc i així cada festa major oferim als nostres veïns la possibilitat de recuperar un bocinet de memòria amb l´exposició que fem i en la que hem treballat tot l´any. També participem amb d´altres arxius locals i amb col·laborem amb les administracions quan ens ho demanen. Tenim diverses publicacions. 


Estem al local d'Entitats de FortPienc ,  C/. d'Ali-Bei 94-96 de Barcelona

Us podeu posar en contacte amb nosaltres via e-mail:

             ahfortpienc@gmail.com

o trucant al telefon 

              93 231 11 46 (dimarts i dijous de 6 a 8 de la tarda)Entrades populars d'aquest blog

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem: El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes. El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril. El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs

Exposició "Atletic Fort Pienc"

A finals del S. XIX la pràctica d'activitats esportives es comença a generalitzar. Un dels que irromp amb força és el "football" introduït a Barcelona pels membres de la colònia estrangera que havien arribat a ciutat per treballar. A poc a poc es va anar popularitzant i van anar apareixent multitud de clubs als barris i pobles de Catalunya, al mateix temps s'organitzaven campionats, trofeus i tornejos. Un d'ells és l'Atlètic Fort Pienc. No sabem la data exacta de la seva fundació, per alguns va ser el 1915 i d'altres parlen de 1918. Tampoc coneixem massa els seus orígens tot i que creiem que possiblement va començar jugant al bell-mig de la plaça de les Glòries possiblement al camp del Sidral. Sabem que a 1922 jugaven amb el nom de Fortpienc en un solar al carrer Lepant al costat dels corrals de la plaça de toros Monumental en un camp obert i que les porteries i la roba dels jugadors es guardava al “Sol y Sombra” situat a la cruïlla de Marina amb Gran Vi

Preparant l'exposició de l'any 2023

P reparant l'exposició de l'any 2023  Aquest any serà sobre l'estació del Nord i portarà per títol: " Estació del Nord, més de 160 anys d'història" L'Estació del Nord es va inaugurar el 1862 i durant més de 160 anys ha estat testimoni de la  vida de la ciutat i del barri. Per les seves andanes han passat tota classe de mercaderies i viatgers. Alguns il·lustres com el  rei Alfons XIII i d'altres anònims com els soldats que marxaven al front, els refugiats de la  guerra civil o les persones migrants que arribaven a Barcelona buscant una vida millor. L'any 1972 va tancar les portes, ja que la seva activitat va ser absorbida per la nova estació de  Sants. L'edifici va quedar abandonat diversos anys, esperant un nou ús que li retornes la vida. En aquest període d'abandonament es van perdre la majoria dels ornaments modernistes. Després de diversos projectes i propostes fallides, finalment es va restaurar l'edifici pels Jocs  Olímpics de 1992