Passa al contingut principal

Qui som?

L´Arxiu Històric Fort Pienc es va fundar al juny de 2003 després de l´exposició “Fort Pienc en fotografia”al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc.Va començar a treballar la tardor del 2003 i al juny de 2004 inaugurava la seva primera exposició.

Esta integrat per persones que coneixen i estimen el barri de Fort Pienc, i que conscients dels nombrosos canvis que s´han anat produint en els últims 40 anys, han volgut preservar la memòria d'uns altres temps quan el nostre barri estava marcat per l´Estació del Nord i els seus tallers, quan les vies de tren tallaven els carrers o les petites indústries i les agències de transport ocupaven illes senceres de cases. Volem recuperar tot allò que ara veiem molt llunyà i que de vegades al més joves, fins hi tot, els resulta difícil d'imaginar.

L´Arxiu vol recollir tot el material possible: fotografies, postals, pel·lícules, cartells, programes de festes i d'altres activitats. Però sobretot vol recuperar i preservar la memòria de la gent, de com vivia, treballava i es divertia...de com era el nostre barri no fa tants anys.

La majoria de material que rebem prové dels que nosaltres anomenem “calaixos de menjador”, coses que durant anys la gent a anat guardant com a record i que ara veuen com l´arxiu és el lloc on tot això té un sentit. També intentem recuperar les coses que d´altra forma podrien acabar a les escombreries o als Encants. Sabem que és una feina inacabable perque és com construir un puzle gegant on peça a peça es va recuperant poc a poc una part de la memòria del barri i dels veïns en petits bocinets.

El nostre fons prové de les donacions i de les cessions de material que ens fan els veïns i simpatitzants. L´Arxiu escaneja o duplica els materials i ho documenta. És una feina ingent que no s´acaba mai i que anem fent poc a poc. El nostre lema és “dels veïns pels veïns”
El nostre compromís és amb Fort Pienc i així cada festa major oferim als nostres veïns la possibilitat de recuperar un bocinet de memòria amb l´exposició que fem i en la que hem treballat tot l´any. També participem amb d´altres arxius locals i amb col·laborem amb les administracions quan ens ho demanen. Tenim diverses publicacions. 


Estem al local d'Entitats de FortPienc ,  C/. d'Ali-Bei 94-96 de Barcelona

Us podeu posar en contacte amb nosaltres via e-mail:

             ahfortpienc@gmail.com

o trucant al telefon 

              93 231 11 46 (dimarts i dijous de 6 a 8 de la tarda)











Entrades populars d'aquest blog

Publicació del llibre Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts

Presentem el llibre "SAGRADA FAMÍLIA I FORT PIENC DESAPAREGUTS" El dimarts 19 de març presentarem al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc el llibre "Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts" d'en Carles Salmurri. Un recull de fotos antigues dels dos barris d'espais que ja no existeixen. Us esperem a les 19h a la sala d'actes del centre cívic. Centre Cívic Ateneu Fort Pienc Pl. Fort Pienc 4 08013 Barcelona 19/03/2024 a les 19:00h

Participant en la "IV Jornada de Recerca Històrica dels barris" organitzada per Arxiu Municipal de Barcelona

IV Jornada de Recerca Històrica dels barris El passat dissabte 30 de setembre l'arxiu va tornar a participar en la " IV Jornada de Recerca Històrica dels barris " que de forma bianual organitza Arxiu Municipal de Barcelona , amb la col·laboració de l' Institut Ramon Muntaner i la Coordinadora de Centres de Parla Catalana , a la sala Moragues del Born Centre de Cultura i Memòria . Sota el títol " Barcelona en transformació. Camins de terra, aigua i ferro al Pla " ens van aplegar més d'un centenar de persones vinculades amb arxius, centres d'estudis i tallers d'història de la ciutat per parlar del territori del Pla de Barcelona i de com aquest va patir i segueix patint l'impacte de les infraestructures del transport i dels recursos hídrics. Es va parlar dels antics camins, de com el ferrocarril va modificar l'entorn, però també de l'aigua: torrents, fonts, rieres i també del Rec Comtal un canal mil·lenari que durant molts segles va reg...

Presentació del llibre "Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts"

Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts El dimarts 19 de març es va presentar, a la sala d'actes del centre cívic Ateneu Fort Pienc, el llibre "Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts" de l'editorial Efados. L'acte el va presentar el vicepresident de l'associació de veïns i veïnes Jordi Casanovas i va comptar amb la presència de l'autor del llibre Carles Salmurri i de Gisela Boronat en representació de l'arxiu històric Fort Pienc. Pels qui no coneixeu aquesta col·lecció de "poseu el nom del barri o poble que vulgueu desaparegut", és filla d'uns col·leccionables que la mateixa editorial ha publicat aquests últims anys sobre barris i pobles de tota Catalunya i que en molts casos ha tret a la llum fotografies inèdites que estaven guardades en àlbums de familiars o capses de galetes. La col·lecció no sols ens ha permès gaudir d'aquestes fotos inèdites sinó que ha "posat en valor" aquest patrimoni desconegut que ens parla del...