Passa al contingut principal

Qui som?

L´Arxiu Històric Fort Pienc es va fundar al juny de 2003 després de l´exposició “Fort Pienc en fotografia”al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc.Va començar a treballar la tardor del 2003 i al juny de 2004 inaugurava la seva primera exposició.

Esta integrat per persones que coneixen i estimen el barri de Fort Pienc, i que conscients dels nombrosos canvis que s´han anat produint en els últims 40 anys, han volgut preservar la memòria d'uns altres temps quan el nostre barri estava marcat per l´Estació del Nord i els seus tallers, quan les vies de tren tallaven els carrers o les petites indústries i les agències de transport ocupaven illes senceres de cases. Volem recuperar tot allò que ara veiem molt llunyà i que de vegades al més joves, fins hi tot, els resulta difícil d'imaginar.

L´Arxiu vol recollir tot el material possible: fotografies, postals, pel·lícules, cartells, programes de festes i d'altres activitats. Però sobretot vol recuperar i preservar la memòria de la gent, de com vivia, treballava i es divertia...de com era el nostre barri no fa tants anys.

La majoria de material que rebem prové dels que nosaltres anomenem “calaixos de menjador”, coses que durant anys la gent a anat guardant com a record i que ara veuen com l´arxiu és el lloc on tot això té un sentit. També intentem recuperar les coses que d´altra forma podrien acabar a les escombreries o als Encants. Sabem que és una feina inacabable perque és com construir un puzle gegant on peça a peça es va recuperant poc a poc una part de la memòria del barri i dels veïns en petits bocinets.

El nostre fons prové de les donacions i de les cessions de material que ens fan els veïns i simpatitzants. L´Arxiu escaneja o duplica els materials i ho documenta. És una feina ingent que no s´acaba mai i que anem fent poc a poc. El nostre lema és “dels veïns pels veïns”
El nostre compromís és amb Fort Pienc i així cada festa major oferim als nostres veïns la possibilitat de recuperar un bocinet de memòria amb l´exposició que fem i en la que hem treballat tot l´any. També participem amb d´altres arxius locals i amb col·laborem amb les administracions quan ens ho demanen. Tenim diverses publicacions. 


Estem al local d'Entitats de FortPienc ,  C/. d'Ali-Bei 94-96 de Barcelona

Us podeu posar en contacte amb nosaltres via e-mail:

             ahfortpienc@gmail.com

o trucant al telefon 

              93 231 11 46 (dimarts i dijous de 6 a 8 de la tarda)











Entrades populars d'aquest blog

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem: El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes. El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril. El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs

Exposició "La Central Catalana de Electricidad"

  La Central Catalana de Electricidad El 1896, la " Sociedad Catalana para el Alumbrado por Gas " va fundar la " Central Catalana de Electricidad SA " per produir electricitat. Per això va construir un edifici a l'avinguda de Vilanova prop de l' Estació del Nord . El projecte es va encarregar a l'arquitecte Pere Falqués i la central va començar a funcionar el 1897. Als seus inicis va ser una central tèrmica productora amb 5 grups de vapor moguts per carbó que produïen corrent altern. En una segona fase,1918, els turboalternadors van quedar fora de servei i l'edifici va deixar de ser una central productora per convertir-se en una estació transformadora/convertidora de corrent altern a corrent continu. En el seu darrer i últim període, l'any 1977, l'edifici quedarà fora de servei perdent definitivament els usos industrials i convertint-se en oficines i un espai pels serveis comercials de "Hidroelèctrica de Catalunya. Avui la part històr

Inauguració exposició fotogràfica: De "L'illa Fichet" a l'illa Fort Pienc

Ja estem preparant l'exposició del 2022. La inauguració serà el dia 9 de juny i es podrà visitar fins el 18 de juliol. Aquest any la dedicarem a explica la història de l'illa Fort Pienc. De "L'illa Fichet" a l'illa Fort Pienc. Després d'una primera arrencada reivindicant els terrenys de l'Estació del Nord, els resultats eren decebedors, ja que deixant de banda petites excepcions, la majoria es van acabar convertint en equipaments de ciutat com Auditori, Teatre Nacional o Arxiu de Corona d'Aragó. En canvi, els equipaments que reclamaven els veïns pel barri quedaven en promeses que mai no s'acabaven de concretar. Quan a finals de l'any 1994 es va formar "el grup de treball de reivindicació d'equipaments" es va produir el punt d'inflexió que va permetre fer realitat algunes d'aquestes reivindicacions en la que avui coneixem com illa Fort Pienc. Us convidem a veure el procés.