Passa al contingut principal

Qui som?

L´Arxiu Històric Fort Pienc es va fundar al juny de 2003 després de l´exposició “Fort Pienc en fotografia”al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc.Va començar a treballar la tardor del 2003 i al juny de 2004 inaugurava la seva primera exposició.

Esta integrat per persones que coneixen i estimen el barri de Fort Pienc, i que conscients dels nombrosos canvis que s´han anat produint en els últims 40 anys, han volgut preservar la memòria d'uns altres temps quan el nostre barri estava marcat per l´Estació del Nord i els seus tallers, quan les vies de tren tallaven els carrers o les petites indústries i les agències de transport ocupaven illes senceres de cases. Volem recuperar tot allò que ara veiem molt llunyà i que de vegades al més joves, fins hi tot, els resulta difícil d'imaginar.

L´Arxiu vol recollir tot el material possible: fotografies, postals, pel·lícules, cartells, programes de festes i d'altres activitats. Però sobretot vol recuperar i preservar la memòria de la gent, de com vivia, treballava i es divertia...de com era el nostre barri no fa tants anys.

La majoria de material que rebem prové dels que nosaltres anomenem “calaixos de menjador”, coses que durant anys la gent a anat guardant com a record i que ara veuen com l´arxiu és el lloc on tot això té un sentit. També intentem recuperar les coses que d´altra forma podrien acabar a les escombreries o als Encants. Sabem que és una feina inacabable perque és com construir un puzle gegant on peça a peça es va recuperant poc a poc una part de la memòria del barri i dels veïns en petits bocinets.

El nostre fons prové de les donacions i de les cessions de material que ens fan els veïns i simpatitzants. L´Arxiu escaneja o duplica els materials i ho documenta. És una feina ingent que no s´acaba mai i que anem fent poc a poc. El nostre lema és “dels veïns pels veïns”
El nostre compromís és amb Fort Pienc i així cada festa major oferim als nostres veïns la possibilitat de recuperar un bocinet de memòria amb l´exposició que fem i en la que hem treballat tot l´any. També participem amb d´altres arxius locals i amb col·laborem amb les administracions quan ens ho demanen. Tenim diverses publicacions. 


Estem al local d'Entitats de FortPienc ,  C/. d'Ali-Bei 94-96 de Barcelona

Us podeu posar en contacte amb nosaltres via e-mail:

             ahfortpienc@gmail.com

o trucant al telefon 

              93 231 11 46 (dimarts i dijous de 6 a 8 de la tarda)











Entrades populars d'aquest blog

Exposició del 20è aniversari dels equipaments de L'illa Fort Pienc

De "L'illa Fitxet" a L'illa Fort Pienc al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la inauguració de la plaça Fort Pienc. L'Arxiu torna a  exhibir l'exposició  "De l'illa Fichet a l'illa Fort Pienc". La inauguració serà el dimarts 12 de setembre  a les 19h a la sala d'exposicions del centre cívic Fort Pienc i es podrà veure fins l'11 d'octubre .

Inauguració exposició "Estació del Nord més de 160 anys d'història"

 Exposició Estació del Nord més de 160 anys d'història El dijous 8 de juny es va inaugurar l'exposició "Estació del Nord, més de 160 anys d'història" al Centre cívic Ateneu Fort Pienc i que es podrà veure fins al 21 de juliol, de dilluns a divendres de 10 a 20 hores. L'exposició és una part del treball que ha fet l'arxiu en aquest any i que explica amb 37 fotografies, plànols i un petit audiovisual amb tota la història de l'Estació des de la seva inauguració l'any 1862 i fins a l'actualitat. Hi ha fotos de l'edifici, però també del que va passar a l'estació, entenent-la com un espai on les persones i les circumstàncies històriques han deixat la seva petjada. Per poder fer l'exposició hem treballat amb: l'Arxiu Nacional de Catalunya, l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l'Arxiu Municipal del Districte de l'Eixample, l'arxiu de la COAC, el Archivo Histórico Ferroviario de Madrid i el Museu del Ferrocarril de Vilanova.

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem: El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes. El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril. El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs