Passa al contingut principal

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem:

El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes.

El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril.

El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs enemics ,ja que si el conqueria, era el punt ideal per poder atacar les muralles de la ciutat....i de fet és el que va passar a la guerra del francès.

El fort va quedar ben aviat en desús, al 1868 es va començar a enderrocar però va quedar a mitges i tot i les demandes del municipi de Sant Martí va romandre forces anys abandonat i en ruïnes, en alguns casos es feien servir algunes dependències com a magatzems o quadres. Quan finalment va ser enderrocat amb les seves pedres es van construir l'església del Clot.

Les primeres edificacions del petit nucli que va néixer al voltant de les restes del fort es van començar anomenar Fuerte Pio. Si us fixeu, alguns portals de cases del carrer Ausiàs Marc entre Sardenya i Marina tenen un esglaó molt alt que dóna fe de la seva antiguitat, ja que són anteriors a la urbanització del carrer.

Però continuem amb la història del nom del barri... alguns veïns, a qui el nom del Fort els recordava moments de forta repressió, van preferir optar pel seu gentilici i d'aquí vindria

“fortpienc” que a grosso modo significaria “el que viu a Fuerte Pio o Fort Pio”.

Aquest nom, a principis del S.XX, ja el trobem alguna entitat del barri com l'Atlètic Fortpienc, un club de futbol conegut també com a “Fortpi” i que va ser fundat el 1915 o l'Ateneu Radical Fortpienc, del que només coneixem el nom i la data de 1904. De fet convivien els dos noms Fortpienc i Fuerte Pio. L'any 1939 el barri va passar a ser de nou només Fuerte Pio i finalment el 1977, quan es va fundar l'Associació de veïns, es va voler recuperar el nom de “Fort Pienc “ però en aquell moment es va escriure amb les dues paraules separades.

Ja per acabar ens agradaria explicar que el nom del barri només pot ser: Fuerte Pio, Fort Pio o Fort Pienc mai Fort Pius com el veiem anomenar algunes vegades. La raó és molt senzilla: “Pio de Savoia” és un cognom i els cognoms mai es poden traduir.

Mapa Fuerte Pio


Any 1720
Mapa realitzat per Xavier Lago en base al plànol “Plan de Barcelona du Fort de Montjouy et leurs environs. Ville Capt. De la Catalogne” Autor Beaurain.






Aquest nom a principis del S.XX el trobem alguna entitat del barri que es fa dir Fortpienc: l'Atletic Fortpienc, un club de futbol conegut també com a “Fortpi” i que va ser fundat al 1915 o l'ateneu radical Fortpienc, de del que només coneixem el nom i la data 1904. Al 1977 quan es va fundar l'Associació de veïns es va voler recuperar el nom de “Fort Pienc però en aquell moment es va escriure amb les dues paraules separades.

Ja per acabar ens agradaria explicar que el nom del barri nomes pot ser: Fuerte Pio, Fort Pio o Fort Pienc mai Fort Pius com veiem escrit algunes vegades.


La raó és que “Pio de Savoia” és un cognom i els cognoms mai es poden traduir.

Entrades populars d'aquest blog

Inauguració exposició "Estació del Nord més de 160 anys d'història"

 Exposició Estació del Nord més de 160 anys d'història El dijous 8 de juny es va inaugurar l'exposició "Estació del Nord, més de 160 anys d'història" al Centre cívic Ateneu Fort Pienc i que es podrà veure fins al 21 de juliol, de dilluns a divendres de 10 a 20 hores. L'exposició és una part del treball que ha fet l'arxiu en aquest any i que explica amb 37 fotografies, plànols i un petit audiovisual amb tota la història de l'Estació des de la seva inauguració l'any 1862 i fins a l'actualitat. Hi ha fotos de l'edifici, però també del que va passar a l'estació, entenent-la com un espai on les persones i les circumstàncies històriques han deixat la seva petjada. Per poder fer l'exposició hem treballat amb: l'Arxiu Nacional de Catalunya, l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l'Arxiu Municipal del Districte de l'Eixample, l'arxiu de la COAC, el Archivo Histórico Ferroviario de Madrid i el Museu del Ferrocarril de Vilanova.

Exposició del 20è aniversari dels equipaments de L'illa Fort Pienc

De "L'illa Fitxet" a L'illa Fort Pienc al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la inauguració de la plaça Fort Pienc. L'Arxiu torna a  exhibir l'exposició  "De l'illa Fichet a l'illa Fort Pienc". La inauguració serà el dimarts 12 de setembre  a les 19h a la sala d'exposicions del centre cívic Fort Pienc i es podrà veure fins l'11 d'octubre .