Passa al contingut principal

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem:

El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes.

El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril.

El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs enemics ,ja que si el conqueria, era el punt ideal per poder atacar les muralles de la ciutat....i de fet és el que va passar a la guerra del francès.

El fort va quedar ben aviat en desús, al 1868 es va començar a enderrocar però va quedar a mitges i tot i les demandes del municipi de Sant Martí va romandre forces anys abandonat i en ruïnes, en alguns casos es feien servir algunes dependències com a magatzems o quadres. Quan finalment va ser enderrocat amb les seves pedres es van construir l'església del Clot.

Les primeres edificacions del petit nucli que va néixer al voltant de les restes del fort es van començar anomenar Fuerte Pio. Si us fixeu, alguns portals de cases del carrer Ausiàs Marc entre Sardenya i Marina tenen un esglaó molt alt que dóna fe de la seva antiguitat, ja que són anteriors a la urbanització del carrer.

Però continuem amb la història del nom del barri... alguns veïns, a qui el nom del Fort els recordava moments de forta repressió, van preferir optar pel seu gentilici i d'aquí vindria

“fortpienc” que a grosso modo significaria “el que viu a Fuerte Pio o Fort Pio”.

Aquest nom, a principis del S.XX, ja el trobem alguna entitat del barri com l'Atlètic Fortpienc, un club de futbol conegut també com a “Fortpi” i que va ser fundat el 1915 o l'Ateneu Radical Fortpienc, del que només coneixem el nom i la data de 1904. De fet convivien els dos noms Fortpienc i Fuerte Pio. L'any 1939 el barri va passar a ser de nou només Fuerte Pio i finalment el 1977, quan es va fundar l'Associació de veïns, es va voler recuperar el nom de “Fort Pienc “ però en aquell moment es va escriure amb les dues paraules separades.

Ja per acabar ens agradaria explicar que el nom del barri només pot ser: Fuerte Pio, Fort Pio o Fort Pienc mai Fort Pius com el veiem anomenar algunes vegades. La raó és molt senzilla: “Pio de Savoia” és un cognom i els cognoms mai es poden traduir.

Mapa Fuerte Pio


Any 1720
Mapa realitzat per Xavier Lago en base al plànol “Plan de Barcelona du Fort de Montjouy et leurs environs. Ville Capt. De la Catalogne” Autor Beaurain.


Aquest nom a principis del S.XX el trobem alguna entitat del barri que es fa dir Fortpienc: l'Atletic Fortpienc, un club de futbol conegut també com a “Fortpi” i que va ser fundat al 1915 o l'ateneu radical Fortpienc, de del que només coneixem el nom i la data 1904. Al 1977 quan es va fundar l'Associació de veïns es va voler recuperar el nom de “Fort Pienc però en aquell moment es va escriure amb les dues paraules separades.

Ja per acabar ens agradaria explicar que el nom del barri nomes pot ser: Fuerte Pio, Fort Pio o Fort Pienc mai Fort Pius com veiem escrit algunes vegades.


La raó és que “Pio de Savoia” és un cognom i els cognoms mai es poden traduir.

Entrades populars d'aquest blog

Publicació del llibre "Fort Pienc, ahir i avui"

Desprès de 4 anys de treball, l'Arxiu Històric Fort Pienc edita, amb el suport del Districte de L'Eixample, el seu primer llibre. Com es descriu a la introducció: "L'AHFP treu a la llum aquest llibre amb la voluntat de donar a conèixer als nostre veïns i veïnes els grans canvis que ha sofert el nostre barri en els últims 30 anys" El llibre és un recull de fotografies comparatives : abans i desprès, així a la plana esquerra es veu la fotografia antiga i a la dreta s'ha intentat reproduir la mateixa imatge en els primers mesos de l'any 2004. No ha estat fàcil,ens hem adonat de la quantitat de arbres i mobiliari urbà que ens tots aquests anys han poblat els nostres carrers i places que han feta que moltes vegades sigui difícil reproduir el mateix angle. Totes les imatges antigues, excepte dues que són postals, són donació de veïns del barri. Les noves han estat fetes pels mateixos veïns o pels autors de llibre: Joan Mayoral i Gisela

Exposició "La Central Catalana de Electricidad"

  La Central Catalana de Electricidad El 1896, la " Sociedad Catalana para el Alumbrado por Gas " va fundar la " Central Catalana de Electricidad SA " per produir electricitat. Per això va construir un edifici a l'avinguda de Vilanova prop de l' Estació del Nord . El projecte es va encarregar a l'arquitecte Pere Falqués i la central va començar a funcionar el 1897. Als seus inicis va ser una central tèrmica productora amb 5 grups de vapor moguts per carbó que produïen corrent altern. En una segona fase,1918, els turboalternadors van quedar fora de servei i l'edifici va deixar de ser una central productora per convertir-se en una estació transformadora/convertidora de corrent altern a corrent continu. En el seu darrer i últim període, l'any 1977, l'edifici quedarà fora de servei perdent definitivament els usos industrials i convertint-se en oficines i un espai pels serveis comercials de "Hidroelèctrica de Catalunya. Avui la part històr