Passa al contingut principal

A l'Arxiu ens otorgan la medalla d'honor per la seva trajectoria

El Districte de l'Eixample dona a l'Arxiu Històric Fort Pienc una de les dues medalles d'honor que atorga cada any

El passat dijous 16 de maig el Districte de l'Eixample va donar a l'Arxiu Històric Fort Pienc una de les dues medalles d'honor que atorga cada any. Concretament la dedicada a entitats.

La medalla d'honor és un reconeixement que fa l'Ajuntament de Barcelona a la tasca feta per una persona o entitat per la ciutat o per algun dels seus barris. Cada Districte en pot donar dues cada any i l'Ajuntament (la Casa Gran) també atorga alguna més a persones o entitats destacades, que tot i no treballar per cap Districte en concret, en són mereixedores per la seva tasca en favor de la ciutat.

En el cas de l'arxiu es dona el premi a un projecte que enguany compleix 20 anys i que va ser pioner al Districte en el camp de la recerca històrica al barri del Fort Pienc.

L'arxiu va poder ser realitat gràcies al suport de l'Associació de Veïns i Veïnes Fort Pienc de la que en forma part com una vocalia una mica independent. En aquests 20 anys ens hem dedicat a recuperar la història del Fort Pienc un dels barris més desconeguts de l'Eixample i tal com es va dir a l'atorgament "l'Arxiu s'han entestat a demostrar que Fort Pienc té història".

No ha estat fàcil fer la nostra tasca perquè partíem gairebé del "no res" ni publicacions, ni referències fins i tot amb el nom de barri mal traduït i mal escrit com a "Fort Pius". L'origen de l'arxiu està en un grup de veïnats, de diverses entitats, que es van adonar dels grans canvis que estava patint el barri i de la necessitat de documentar-ho per les generacions futures que potser no es creurien que el tren passava "a cel obert" per la Diagonal.

En aquests 20 anys hem fet més de 20 exposicions, hem recollit més de 5000 fotografies i programes de festes majors dels anys 40 o 50 . Hem publicat 3 llibres, hem fet diversos itineraris i visites comentades a exposicions o a refugis antiaeris. Hem participat en tota classe de trobades amb altres arxius locals com nosaltres. També hem treballat amb entitats i escoles del barri. Igualment hem participat en publicacions diverses i tot això sense oblidar mai que la nostra tasca és "Del barri pel barri" i que està basada en el treball voluntari de veïns i veïnes que estimen el seu entorn.

Per a nosaltres ha estat una gran alegria però també una bona sorpresa, ja que no ens ho esperàvem de cap manera.

En aquesta foto feta el dia de la inauguració de l'exposició estan alguns dels que han treballat per l'arxiu en aquests últims 20 anys.


De dreta a esquerra asseguts Joan Mayoral, Guillem Garin i Gisela Boronat.
Dret d'esquerra a dreta Ricard Galceran i Albert Folch


Entrades populars d'aquest blog

Exposició de l'any 2024

Exposició de juny de l'any 2024  El Fort Pienc industrial  S. XIX - S. XX Ja estem acabant de preparar l'exposició d'aquest any 2024. El dijous 13 de juny a les 19.30 h . farem la inauguració, com cada any, al CC Ateneu Fort Pienc. El barri del Fort Pienc té un passat industrial desconegut. Des de la meitat del segle XIX i gairebé fins al segle XXI el territori ha estat ocupat per fàbriques, tallers i empreses. La història del passat industrial del Fort Pienc és en realitat l'evolució dels últims 175 anys d'història de Barcelona, que es repeteix gairebé a tota la ciutat i cada barri cadascun amb les seves pròpies característiques. A grans trets veurem reflectit el trasllat de les indústries fora de les muralles, el naixement i desenvolupament de l'Eixample moltes vegades complicat, el traçat i obertura dels nous carrers de la quadrícula Cerdà que moltes vegades entraven en conflicte amb els antics camins i els parcel·laris dels antics pobles de Pla, la convivèn...

Inauguració de l'exposició "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. XX"

Inaugurada l'esposició  "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. al CC Ateneu Fort Pienc 17/06/2024 El dijous 13 de juny es va inaugurar l'exposició de l'arxiu: "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. XX" on es fa un recorregut pel passat industrial de barri, un gran desconegut per la major part del veïnat. La inauguració va estar molt animada i ens va acompanyar la Mercè Tatjer geògrafa i historiadora que ens ha donat molt suport en el procés de recerca. També va assistir alguns dels familiars dels propietaris de les empreses que ens han proporcionat molta de la informació que hem usat en l'exposició ì des d'aquí volem agrair als Camps (de Camps i Fabrés), a Imma Panyella (Aldrufeu Hermanos) i a Salvador Gil (Laurendor) la seva ajuda incondicional quan els hi vam demanar. Per a aquesta exposició hem pogut recopilar 273 empreses de diverses èpoques i les hem situat al damunt d'uns plànols. Per fer-ho més fàcil hem dividit el barri en tres zones: la prime...