Passa al contingut principal

A l'Arxiu ens otorgan la medalla d'honor per la seva trajectoria

El Districte de l'Eixample dona a l'Arxiu Històric Fort Pienc una de les dues medalles d'honor que atorga cada any

El passat dijous 16 de maig el Districte de l'Eixample va donar a l'Arxiu Històric Fort Pienc una de les dues medalles d'honor que atorga cada any. Concretament la dedicada a entitats.

La medalla d'honor és un reconeixement que fa l'Ajuntament de Barcelona a la tasca feta per una persona o entitat per la ciutat o per algun dels seus barris. Cada Districte en pot donar dues cada any i l'Ajuntament (la Casa Gran) també atorga alguna més a persones o entitats destacades, que tot i no treballar per cap Districte en concret, en són mereixedores per la seva tasca en favor de la ciutat.

En el cas de l'arxiu es dona el premi a un projecte que enguany compleix 20 anys i que va ser pioner al Districte en el camp de la recerca històrica al barri del Fort Pienc.

L'arxiu va poder ser realitat gràcies al suport de l'Associació de Veïns i Veïnes Fort Pienc de la que en forma part com una vocalia una mica independent. En aquests 20 anys ens hem dedicat a recuperar la història del Fort Pienc un dels barris més desconeguts de l'Eixample i tal com es va dir a l'atorgament "l'Arxiu s'han entestat a demostrar que Fort Pienc té història".

No ha estat fàcil fer la nostra tasca perquè partíem gairebé del "no res" ni publicacions, ni referències fins i tot amb el nom de barri mal traduït i mal escrit com a "Fort Pius". L'origen de l'arxiu està en un grup de veïnats, de diverses entitats, que es van adonar dels grans canvis que estava patint el barri i de la necessitat de documentar-ho per les generacions futures que potser no es creurien que el tren passava "a cel obert" per la Diagonal.

En aquests 20 anys hem fet més de 20 exposicions, hem recollit més de 5000 fotografies i programes de festes majors dels anys 40 o 50 . Hem publicat 3 llibres, hem fet diversos itineraris i visites comentades a exposicions o a refugis antiaeris. Hem participat en tota classe de trobades amb altres arxius locals com nosaltres. També hem treballat amb entitats i escoles del barri. Igualment hem participat en publicacions diverses i tot això sense oblidar mai que la nostra tasca és "Del barri pel barri" i que està basada en el treball voluntari de veïns i veïnes que estimen el seu entorn.

Per a nosaltres ha estat una gran alegria però també una bona sorpresa, ja que no ens ho esperàvem de cap manera.

En aquesta foto feta el dia de la inauguració de l'exposició estan alguns dels que han treballat per l'arxiu en aquests últims 20 anys.


De dreta a esquerra asseguts Joan Mayoral, Guillem Garin i Gisela Boronat.
Dret d'esquerra a dreta Ricard Galceran i Albert Folch


Entrades populars d'aquest blog

Exposició del 20è aniversari dels equipaments de L'illa Fort Pienc

De "L'illa Fitxet" a L'illa Fort Pienc al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la inauguració de la plaça Fort Pienc. L'Arxiu torna a  exhibir l'exposició  "De l'illa Fichet a l'illa Fort Pienc". La inauguració serà el dimarts 12 de setembre  a les 19h a la sala d'exposicions del centre cívic Fort Pienc i es podrà veure fins l'11 d'octubre .

Inauguració exposició "Estació del Nord més de 160 anys d'història"

 Exposició Estació del Nord més de 160 anys d'història El dijous 8 de juny es va inaugurar l'exposició "Estació del Nord, més de 160 anys d'història" al Centre cívic Ateneu Fort Pienc i que es podrà veure fins al 21 de juliol, de dilluns a divendres de 10 a 20 hores. L'exposició és una part del treball que ha fet l'arxiu en aquest any i que explica amb 37 fotografies, plànols i un petit audiovisual amb tota la història de l'Estació des de la seva inauguració l'any 1862 i fins a l'actualitat. Hi ha fotos de l'edifici, però també del que va passar a l'estació, entenent-la com un espai on les persones i les circumstàncies històriques han deixat la seva petjada. Per poder fer l'exposició hem treballat amb: l'Arxiu Nacional de Catalunya, l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l'Arxiu Municipal del Districte de l'Eixample, l'arxiu de la COAC, el Archivo Histórico Ferroviario de Madrid i el Museu del Ferrocarril de Vilanova.

ACTE FINAL DE LES TAULES DE MEMÒRIA HISTÒRICA

TAULES DE MEMÒRIA HISTÒRICA   ACTE  FINAL  El passat dimecres 21 de juny es fa fer l'acte final de les Taules de Memòria de Barcelona. Estaven convidats a assistir tots els participants de les taules, tant pel que fa a entitats de memòria històrica com tècnics o fins i tot consellers de Districte. La reunió va tenir dues parts: la primera consistia a treballar en grups separats i es van tractar 4 aspectes: Protocols de comunicació  interna-externa. Treballs amb esdeveniments i rutes i altres accions. Treball en xarxa entre entitats i dinàmica de les taules. Estratègia global. Cada grup tenia un nombre determinat de participants i allí es van debatre les diferents qüestions que les persones anaven proposant i s'apuntaven en una pissarra per poder treure unes conclusions que, posteriorment, es van posar en comú a la segona part de la reunió, ja amb tots els participants junts.  L'acte va servir per tancar i fer una valoració de tot el treball fet en aquests últims quatre anys