Passa al contingut principal

Preparant l'exposició de l'any 2023

Preparant l'exposició de l'any 2023 

Aquest any serà sobre l'estació del Nord i portarà per títol:

"Estació del Nord, més de 160 anys d'història"

L'Estació del Nord es va inaugurar el 1862 i durant més de 160 anys ha estat testimoni de la vida de la ciutat i del barri.

Per les seves andanes han passat tota classe de mercaderies i viatgers. Alguns il·lustres com el rei Alfons XIII i d'altres anònims com els soldats que marxaven al front, els refugiats de la guerra civil o les persones migrants que arribaven a Barcelona buscant una vida millor.

L'any 1972 va tancar les portes, ja que la seva activitat va ser absorbida per la nova estació de Sants. L'edifici va quedar abandonat diversos anys, esperant un nou ús que li retornes la vida.

En aquest període d'abandonament es van perdre la majoria dels ornaments modernistes.

Després de diversos projectes i propostes fallides, finalment es va restaurar l'edifici pels Jocs Olímpics de 1992, quan va ser la seu del tennis taula. Uns anys més tard es va transformar en un poliesportiu municipal.

Ara, al lloc on estaven les vies i els trens, podem veure gent jugant a bàsquet, a futbol sala o practicant tota mena d'esports.

La inauguració serà el dijous 8 de juny a les 19:30 h a la sala d'actes del Centre Cívic Ateneu Fort Pienc, el mateix dia d'inici de la Festa Major, i es podrà veure fins el dia 21 de juliol.

El dijous 16 de juny farem una visita comentada a les 19:30 h. Si esteu interessat cal apuntar-se a partir del dia 1 de juny al correu ahfortpienc@gmail.com


AHFP0633 Foto: Autor desconegut - Donant: Maria Janda


Entrades populars d'aquest blog

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem: El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes. El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril. El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs

Exposició "La Central Catalana de Electricidad"

  La Central Catalana de Electricidad El 1896, la " Sociedad Catalana para el Alumbrado por Gas " va fundar la " Central Catalana de Electricidad SA " per produir electricitat. Per això va construir un edifici a l'avinguda de Vilanova prop de l' Estació del Nord . El projecte es va encarregar a l'arquitecte Pere Falqués i la central va començar a funcionar el 1897. Als seus inicis va ser una central tèrmica productora amb 5 grups de vapor moguts per carbó que produïen corrent altern. En una segona fase,1918, els turboalternadors van quedar fora de servei i l'edifici va deixar de ser una central productora per convertir-se en una estació transformadora/convertidora de corrent altern a corrent continu. En el seu darrer i últim període, l'any 1977, l'edifici quedarà fora de servei perdent definitivament els usos industrials i convertint-se en oficines i un espai pels serveis comercials de "Hidroelèctrica de Catalunya. Avui la part històr

Inauguració exposició fotogràfica: De "L'illa Fichet" a l'illa Fort Pienc

Ja estem preparant l'exposició del 2022. La inauguració serà el dia 9 de juny i es podrà visitar fins el 18 de juliol. Aquest any la dedicarem a explica la història de l'illa Fort Pienc. De "L'illa Fichet" a l'illa Fort Pienc. Després d'una primera arrencada reivindicant els terrenys de l'Estació del Nord, els resultats eren decebedors, ja que deixant de banda petites excepcions, la majoria es van acabar convertint en equipaments de ciutat com Auditori, Teatre Nacional o Arxiu de Corona d'Aragó. En canvi, els equipaments que reclamaven els veïns pel barri quedaven en promeses que mai no s'acabaven de concretar. Quan a finals de l'any 1994 es va formar "el grup de treball de reivindicació d'equipaments" es va produir el punt d'inflexió que va permetre fer realitat algunes d'aquestes reivindicacions en la que avui coneixem com illa Fort Pienc. Us convidem a veure el procés.