Passa al contingut principal

Preparant l'exposició de l'any 2023

Preparant l'exposició de l'any 2023 

Aquest any serà sobre l'estació del Nord i portarà per títol:

"Estació del Nord, més de 160 anys d'història"

L'Estació del Nord es va inaugurar el 1862 i durant més de 160 anys ha estat testimoni de la vida de la ciutat i del barri.

Per les seves andanes han passat tota classe de mercaderies i viatgers. Alguns il·lustres com el rei Alfons XIII i d'altres anònims com els soldats que marxaven al front, els refugiats de la guerra civil o les persones migrants que arribaven a Barcelona buscant una vida millor.

L'any 1972 va tancar les portes, ja que la seva activitat va ser absorbida per la nova estació de Sants. L'edifici va quedar abandonat diversos anys, esperant un nou ús que li retornes la vida.

En aquest període d'abandonament es van perdre la majoria dels ornaments modernistes.

Després de diversos projectes i propostes fallides, finalment es va restaurar l'edifici pels Jocs Olímpics de 1992, quan va ser la seu del tennis taula. Uns anys més tard es va transformar en un poliesportiu municipal.

Ara, al lloc on estaven les vies i els trens, podem veure gent jugant a bàsquet, a futbol sala o practicant tota mena d'esports.

La inauguració serà el dijous 8 de juny a les 19:30 h a la sala d'actes del Centre Cívic Ateneu Fort Pienc, el mateix dia d'inici de la Festa Major, i es podrà veure fins el dia 21 de juliol.

El dijous 16 de juny farem una visita comentada a les 19:30 h. Si esteu interessat cal apuntar-se a partir del dia 1 de juny al correu ahfortpienc@gmail.com


AHFP0633 Foto: Autor desconegut - Donant: Maria Janda


Entrades populars d'aquest blog

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem: El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes. El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril. El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs

Exposició "Atletic Fort Pienc"

A finals del S. XIX la pràctica d'activitats esportives es comença a generalitzar. Un dels que irromp amb força és el "football" introduït a Barcelona pels membres de la colònia estrangera que havien arribat a ciutat per treballar. A poc a poc es va anar popularitzant i van anar apareixent multitud de clubs als barris i pobles de Catalunya, al mateix temps s'organitzaven campionats, trofeus i tornejos. Un d'ells és l'Atlètic Fort Pienc. No sabem la data exacta de la seva fundació, per alguns va ser el 1915 i d'altres parlen de 1918. Tampoc coneixem massa els seus orígens tot i que creiem que possiblement va començar jugant al bell-mig de la plaça de les Glòries possiblement al camp del Sidral. Sabem que a 1922 jugaven amb el nom de Fortpienc en un solar al carrer Lepant al costat dels corrals de la plaça de toros Monumental en un camp obert i que les porteries i la roba dels jugadors es guardava al “Sol y Sombra” situat a la cruïlla de Marina amb Gran Vi