Passa al contingut principal

Un incendi a Transports Labarta

 

UN INCENDI A TRANSPORTS LABARTA

El 21 de setembre de 1978 es va sentir al barri una forta explosió seguida altres explosions i d'un gran incendi a l'empresa Transportes Labarta SL.
Aquesta agència de transports estava situada a carretera de Ribes 94, en un tram del carrer, avui desaparegut, molt proper a plaça de les Glòries.
Segons el Diario de Barcelona el fet es va produir al voltant de les 7 de la tarda quan el xoc entre un "toro de càrrega" amb uns bidons de pols química va provocar una guspira i hi va haver una gran explosió. L'empresa ho tenia magatzemer per càrrec d'una empresa de Montcada i els havia de traslladar fins a València.

     




Va haver-hi dues explosions, la primera va ser quan s'estava carregant en un camió un bidó amb 61 kg de nitrocel·lulosa plastificada, que és una substància molt perillosa, altre van ser quan uns 28 bidons de nitrocel·lulosa, en total uns 1700 kgs, van explotar a conseqüència de la primera explosió.
Sembla que els treballadors que carregaven el camió són els que van poder fugir: un estava molt a prop de la porta i va sortir corrent, els altres dos no van poder per culpa de les flames, però van aconseguir sortir pel sostre.

El foc i l'ona expansiva va enfonsar l'altell que va caure al damunt 4 persones: el gerent i 3 treballadors que s'estaven canviant de roba al vestidor i que ja nova poder sortir.

La deflagració va provocar un incendi amb flames de 25 metres i una fumera que es podia veure fins a la Rambla Catalunya. Tot es va agreujar encara més perquè el magatzem era una nau amb un altell i mobles de fusta, havia 6 furgonetes ja carregades, a la part del darrere hi havia un magatzem de bales de paper i un recinte on es guardaven bombones de butà. Fou un autèntic desastre!.

Van arribar 22 unitats de bombers del parc d'Almogàvers amb 80 homes, que van estar treballant durant 3 hores per apagar el foc i sobretot per evitar que les flames no es propaguessin a les finques veïnes: una farinera, un magatzem de paper "Helios" que estava al darrere i que va quedar totalment destruït. També es van desallotjar els veïns de dues finques en total 86 persones. A les 10 de la nit s'estava valorant el retorn dels veïns a les seves cases.



Després de 3 hores apagant el foc, els bombers van continuar les tasques de recerca dels desapareguts que van anar apareixent a la matinada i l'endemà.
Els treballadors morts eren: Ramon Vela Macia, Emiliano Ruiz Nuñez, Fernando Muñoz Navas i Jaume Herrrero Escudero.

La magnitud del sinistre va fer desplaçar a diverses autoritats com l'alcalde Socias Umbert, el senador Pere Portabella i el nou delegat de serveis de la Guàrdia Urbana. Al lloc també es van apropar familiars i amics dels desapareguts, veïnat i curiosos.

Al Diario Catalunya Exprés s'explica que alguns veïns es van apropar a l'alcalde Socias i li van dir que els bombers ho havien fet malament des del principi perquè haurien d'haver tirat l'aigua des de la part del darrere i evitar que el foc arribes al fons del magatzem. Un advocat Santiago Fontfreda que tenia el despatx molt proper també va dir el mateix.


Tot el barri va quedar commocionat pels fets, alguns veïns encara es recorden, i l'Associació de Veïns de Fort Pienc va decidir suspendre tots els actes que s'havia programat al barri per les festes de la Mercè.

L'Associació de Veïns de Clot va aprofitar per queixar-se de què al seu barri i havia moltes empreses d'aquest tipus i que calia aprovar una normativa per a prohibir aquests emmagatzemats sense control.

La part més anecdòtica de la tragèdia va ser que es va haver de tallar el trànsit de diversos carrers del barri per facilitar les tasques d'extinció. Recordem el garbull de vies que hi havia en aquella època: d'una banda, els vehicles que volien accedir a la Gran Via des de la Diagonal havien de fer un gir amb corba per sota la Gran Via per una via que just passava pel davant del lloc incendiat. D'altra els vehicles que anaven per la Gran Via direcció Mataró passaven pel nus elevat just pel davant i van provocar embussos per culpa l'efecte tafaner.
De fet, a l'alcalde Socias el van haver d'escoltar motos de la Guàrdia Urbana per què pogues accedir al lloc de la tragèdia. 

Escrit redactat amb les notícies de La Vanguardia, Diario de Barcelona, Catalunya Exprés i Avui. 


Entrades populars d'aquest blog

Exposició de l'any 2024

Exposició de juny de l'any 2024  El Fort Pienc industrial  S. XIX - S. XX Ja estem acabant de preparar l'exposició d'aquest any 2024. El dijous 13 de juny a les 19.30 h . farem la inauguració, com cada any, al CC Ateneu Fort Pienc. El barri del Fort Pienc té un passat industrial desconegut. Des de la meitat del segle XIX i gairebé fins al segle XXI el territori ha estat ocupat per fàbriques, tallers i empreses. La història del passat industrial del Fort Pienc és en realitat l'evolució dels últims 175 anys d'història de Barcelona, que es repeteix gairebé a tota la ciutat i cada barri cadascun amb les seves pròpies característiques. A grans trets veurem reflectit el trasllat de les indústries fora de les muralles, el naixement i desenvolupament de l'Eixample moltes vegades complicat, el traçat i obertura dels nous carrers de la quadrícula Cerdà que moltes vegades entraven en conflicte amb els antics camins i els parcel·laris dels antics pobles de Pla, la convivèn...

Inauguració de l'exposició "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. XX"

Inaugurada l'esposició  "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. al CC Ateneu Fort Pienc 17/06/2024 El dijous 13 de juny es va inaugurar l'exposició de l'arxiu: "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. XX" on es fa un recorregut pel passat industrial de barri, un gran desconegut per la major part del veïnat. La inauguració va estar molt animada i ens va acompanyar la Mercè Tatjer geògrafa i historiadora que ens ha donat molt suport en el procés de recerca. També va assistir alguns dels familiars dels propietaris de les empreses que ens han proporcionat molta de la informació que hem usat en l'exposició ì des d'aquí volem agrair als Camps (de Camps i Fabrés), a Imma Panyella (Aldrufeu Hermanos) i a Salvador Gil (Laurendor) la seva ajuda incondicional quan els hi vam demanar. Per a aquesta exposició hem pogut recopilar 273 empreses de diverses èpoques i les hem situat al damunt d'uns plànols. Per fer-ho més fàcil hem dividit el barri en tres zones: la prime...

Presentació del llibre "Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts"

Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts El dimarts 19 de març es va presentar, a la sala d'actes del centre cívic Ateneu Fort Pienc, el llibre "Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts" de l'editorial Efados. L'acte el va presentar el vicepresident de l'associació de veïns i veïnes Jordi Casanovas i va comptar amb la presència de l'autor del llibre Carles Salmurri i de Gisela Boronat en representació de l'arxiu històric Fort Pienc. Pels qui no coneixeu aquesta col·lecció de "poseu el nom del barri o poble que vulgueu desaparegut", és filla d'uns col·leccionables que la mateixa editorial ha publicat aquests últims anys sobre barris i pobles de tota Catalunya i que en molts casos ha tret a la llum fotografies inèdites que estaven guardades en àlbums de familiars o capses de galetes. La col·lecció no sols ens ha permès gaudir d'aquestes fotos inèdites sinó que ha "posat en valor" aquest patrimoni desconegut que ens parla del...