Passa al contingut principal

Esvoranc al carrer Marina

QUAN A FORT PIENC HI HAVIA ESVORANCS

El diumenge 20 de setembre de 1964 a les 21.20 h es va produir l'enfonsament de la calçada del Paseo del Emperador Carlos I, avui carrer de la Marina, a l'alçada del número 206 entre els carrers de la Diputació i de Consell de Cent.

El forat es va produir, probablement, perquè queia una pluja molt intensa que va fer augmentar molt el volum d'aigua al sistema de clavegueram i per aquest motiu es va acabar enfonsant la volta de la claveguera que passava pel carrer.

El forat va ser d'una gran magnitud entre 15 i 20 metre de diàmetre i 6 o 8 metres de profunditat i es va haver de tallar el trànsit fins a la seva reparació.

Per sort no hi va haver danys personals tot i que al lloc de l'esvoranc hi havia una parada del troleibús dels números 35 i 40 i un d'ells acabava de passar feia uns moments i per això la parada era buida. La premsa de l'època ho va atribuir a què el carrer estava desert per culpa del mal temps i també... a la sort (1).

L'Ajuntament va haver d'accelerar la seva reparació, ja que quedava la claveguera a cel obert, i també en previsió a les destrosses que podien provocar noves pluges.

A "El Noticiero Universal" s'afirmava "los Sres Cabré y Bueno, Teniente Alcalde y Delegado de urbanismo respectivamente, han efectuado durante el dia de ayer detenidas visitas de inspección ,ordenando que se trabaje ininterrupidamente, incluso hoy festividad de Ntra Sra de la Merced, con acumulación de todos los elementos mecánicos compatibles con la seguridad y extensión de la zona afectada y de los medios de prevención aplicables sucesivamente para prevenir la mayor amplitud de daños que una fuerte lluvia pudiera causar" (2).

Alguns veïns ens van explicar que es van posar sacs per desviar l'aigua, però que va tornar a ploure fort i la pluja se'ls va emportar i els van haver de tornar a posar.

Tot i les primeres notícies a la premsa sobre la rapidesa a l'hora de fer la reparació sembla que aquesta va durar molts mesos i per poder arreglar l'esvoranc va caldre eixamplar encara més el forat i també es va haver de reforçar tot el subsol del carrer per evitar que tornes a passar.

El nostre agraïment als Srs. Julian Rubio, Alfons Sánchez i Joan Solé Vallespín, autor de la fotografia, la seva colaboració i les seves explicacions sobre tot el que va passar.

(1) El Noticiero Universal martes 22 de septiembre de 1964 pàgina19

(2) El Noticiero Universal miércoles 23 de septiembre de 1964 pàgina 15



Entrades populars d'aquest blog

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem: El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes. El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril. El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs

Exposició "La Central Catalana de Electricidad"

  La Central Catalana de Electricidad El 1896, la " Sociedad Catalana para el Alumbrado por Gas " va fundar la " Central Catalana de Electricidad SA " per produir electricitat. Per això va construir un edifici a l'avinguda de Vilanova prop de l' Estació del Nord . El projecte es va encarregar a l'arquitecte Pere Falqués i la central va començar a funcionar el 1897. Als seus inicis va ser una central tèrmica productora amb 5 grups de vapor moguts per carbó que produïen corrent altern. En una segona fase,1918, els turboalternadors van quedar fora de servei i l'edifici va deixar de ser una central productora per convertir-se en una estació transformadora/convertidora de corrent altern a corrent continu. En el seu darrer i últim període, l'any 1977, l'edifici quedarà fora de servei perdent definitivament els usos industrials i convertint-se en oficines i un espai pels serveis comercials de "Hidroelèctrica de Catalunya. Avui la part històr

Inauguració exposició fotogràfica: De "L'illa Fichet" a l'illa Fort Pienc

Ja estem preparant l'exposició del 2022. La inauguració serà el dia 9 de juny i es podrà visitar fins el 18 de juliol. Aquest any la dedicarem a explica la història de l'illa Fort Pienc. De "L'illa Fichet" a l'illa Fort Pienc. Després d'una primera arrencada reivindicant els terrenys de l'Estació del Nord, els resultats eren decebedors, ja que deixant de banda petites excepcions, la majoria es van acabar convertint en equipaments de ciutat com Auditori, Teatre Nacional o Arxiu de Corona d'Aragó. En canvi, els equipaments que reclamaven els veïns pel barri quedaven en promeses que mai no s'acabaven de concretar. Quan a finals de l'any 1994 es va formar "el grup de treball de reivindicació d'equipaments" es va produir el punt d'inflexió que va permetre fer realitat algunes d'aquestes reivindicacions en la que avui coneixem com illa Fort Pienc. Us convidem a veure el procés.