Passa al contingut principal

Esvoranc al carrer Marina

QUAN A FORT PIENC HI HAVIA ESVORANCS

El diumenge 20 de setembre de 1964 a les 21.20 h es va produir l'enfonsament de la calçada del Paseo del Emperador Carlos I, avui carrer de la Marina, a l'alçada del número 206 entre els carrers de la Diputació i de Consell de Cent.

El forat es va produir, probablement, perquè queia una pluja molt intensa que va fer augmentar molt el volum d'aigua al sistema de clavegueram i per aquest motiu es va acabar enfonsant la volta de la claveguera que passava pel carrer.

El forat va ser d'una gran magnitud entre 15 i 20 metre de diàmetre i 6 o 8 metres de profunditat i es va haver de tallar el trànsit fins a la seva reparació.

Per sort no hi va haver danys personals tot i que al lloc de l'esvoranc hi havia una parada del troleibús dels números 35 i 40 i un d'ells acabava de passar feia uns moments i per això la parada era buida. La premsa de l'època ho va atribuir a què el carrer estava desert per culpa del mal temps i també... a la sort (1).

L'Ajuntament va haver d'accelerar la seva reparació, ja que quedava la claveguera a cel obert, i també en previsió a les destrosses que podien provocar noves pluges.

A "El Noticiero Universal" s'afirmava "los Sres Cabré y Bueno, Teniente Alcalde y Delegado de urbanismo respectivamente, han efectuado durante el dia de ayer detenidas visitas de inspección ,ordenando que se trabaje ininterrupidamente, incluso hoy festividad de Ntra Sra de la Merced, con acumulación de todos los elementos mecánicos compatibles con la seguridad y extensión de la zona afectada y de los medios de prevención aplicables sucesivamente para prevenir la mayor amplitud de daños que una fuerte lluvia pudiera causar" (2).

Alguns veïns ens van explicar que es van posar sacs per desviar l'aigua, però que va tornar a ploure fort i la pluja se'ls va emportar i els van haver de tornar a posar.

Tot i les primeres notícies a la premsa sobre la rapidesa a l'hora de fer la reparació sembla que aquesta va durar molts mesos i per poder arreglar l'esvoranc va caldre eixamplar encara més el forat i també es va haver de reforçar tot el subsol del carrer per evitar que tornes a passar.

El nostre agraïment als Srs. Julian Rubio, Alfons Sánchez i Joan Solé Vallespín, autor de la fotografia, la seva colaboració i les seves explicacions sobre tot el que va passar.

(1) El Noticiero Universal martes 22 de septiembre de 1964 pàgina19

(2) El Noticiero Universal miércoles 23 de septiembre de 1964 pàgina 15



Entrades populars d'aquest blog

Inauguració de l'exposició "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. XX"

Inaugurada l'esposició  "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. al CC Ateneu Fort Pienc 17/06/2024 El dijous 13 de juny es va inaugurar l'exposició de l'arxiu: "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. XX" on es fa un recorregut pel passat industrial de barri, un gran desconegut per la major part del veïnat. La inauguració va estar molt animada i ens va acompanyar la Mercè Tatjer geògrafa i historiadora que ens ha donat molt suport en el procés de recerca. També va assistir alguns dels familiars dels propietaris de les empreses que ens han proporcionat molta de la informació que hem usat en l'exposició ì des d'aquí volem agrair als Camps (de Camps i Fabrés), a Imma Panyella (Aldrufeu Hermanos) i a Salvador Gil (Laurendor) la seva ajuda incondicional quan els hi vam demanar. Per a aquesta exposició hem pogut recopilar 273 empreses de diverses èpoques i les hem situat al damunt d'uns plànols. Per fer-ho més fàcil hem dividit el barri en tres zones: la prime...

Visita a l'exposició "Origen, revolució i reivindicació" a l'Ateneu del Poblet

L'arxiu visita l'exposició "Origen, revolució i reivindicació"  El dimecres 25 de setembre l'arxiu va anar a visitar l'exposició " Origen, revolució i reivindicació " que es tornava a presentar a l' Ateneu del Poblet amb motiu del seu V aniversari. Vam ser convidats pel grup de memòria històrica i en Josep Ma Sans , ànima de la comissió, ens va fer una explicació molt detallada dels orígens del barri que va néixer amb el nom de Poblet i que s'ha acabat convertint en Sagrada Família . El veïnat va voler i vol recuperar el primer nom del barri i en una votació popular que es va fer per batejar l'Ateneu va guanyar la proposta del nom "Poblet". Aquesta és la primera exposició que va organitzar el grup de memòria històrica del Poblet fa cinc anys i volia i vol ser una breu aproximació històrica als orígens i desenvolupament del barri.

Exposició de l'any 2024

Exposició de juny de l'any 2024  El Fort Pienc industrial  S. XIX - S. XX Ja estem acabant de preparar l'exposició d'aquest any 2024. El dijous 13 de juny a les 19.30 h . farem la inauguració, com cada any, al CC Ateneu Fort Pienc. El barri del Fort Pienc té un passat industrial desconegut. Des de la meitat del segle XIX i gairebé fins al segle XXI el territori ha estat ocupat per fàbriques, tallers i empreses. La història del passat industrial del Fort Pienc és en realitat l'evolució dels últims 175 anys d'història de Barcelona, que es repeteix gairebé a tota la ciutat i cada barri cadascun amb les seves pròpies característiques. A grans trets veurem reflectit el trasllat de les indústries fora de les muralles, el naixement i desenvolupament de l'Eixample moltes vegades complicat, el traçat i obertura dels nous carrers de la quadrícula Cerdà que moltes vegades entraven en conflicte amb els antics camins i els parcel·laris dels antics pobles de Pla, la convivèn...