Passa al contingut principal

Troballa de restes del Rec Comtal

RESTES DEL REC COMTAL


Les obres del tramvia per la Diagonal han permès trobar unes restes del traçat del Rec Comtal. A la confluència dels carrers Castillejos amb Diagonal (Besos-Tibidabo) ha aparegut uns vestigis del Rec just en el punt on aquest feia el gir per passar a l'altre cantó de la Diagonal.No és el primer cop que es descobreixen restes del Rec per la zona, ja que aquest creuava per l'actual plaça de les Glòries i durant segles ho va fer a cel obert. Ja en èpoques més properes, així ens van explicar els Sr. Joan Lago i Sr. Josep Sole, la canalla del barri el feia servir a l'estiu per a anar a banyar-se quan feia molta calor... alguns amb el permís dels seus pares i d'altres d'amagatotis.Entre els anys 1940 i 1950 el Rec es va anar cobrint a poc a poc fins a desaparèixer sota terra. Aquesta desaparició tardana ens ha permès conèixer bastant bé el seu recorregut per la zona, però aquestes troballes estan ajudant als arqueòlegs tenir una millor informació d'aquesta infraestructura mil·lenària del Pla de Barcelona, que encara té moltes incògnites.

Ja fa uns anys a les obres d'urbanització de la plaça, al final del carrer Dos de Maig, es va trobar un tram que ja va ser excavat i estudiat.

Amb la continuació de les obres del tramvia a l'altre cantó de la Diagonal està previst que puguin aparèixer noves restes.. Tot i que fins que no obrin no se sabrà per què aquest cantó de la Diagonal ha estat urbanitzat diverses vegades i probablement els vestigis hauran desaparegut.

Hem d'esperar la continuació de les obres del tramvia per desfer la incògnita.

Si voleu saber més coses sobre el Rec, us recomanem els llibres de l'Enric H March, un especialista del tema que, el novembre de 2021, ens va fer una passejada pel recorregut del Rec al nostre barri.

"Guia del Rec Comtal - Caminant pel Rec i la seva història"
Hernandez March, Enric
978 84 1799800-4
Viena Edicions

"El Rec Comtal -1000 anys d'història"
Hernandez March, Enric
978 84 8330903-2
Viena Edicions

També us deixem diversos enllaços que ens sembla que poden ser interessants:

- BETEVE -  Descobert nou tram del Rec Comtal
https://beteve.cat/societat/nou-tram-rec-comtal-descobert-obres-tram-diagonal

-  Ajuntament de Barcelona - Descobert un nou tram del Rec Comtal
https://ajuntament.barcelona.cat/arqueologiabarcelona/descobert-un-nou-tram-del-rec-comtal-a-la-placa-de-les-glories/

- El Periodico - Mil·lenari Rec Comtal
https://www.elperiodico.cat/ca/barcelona/20161019/millenari-rec-comtal-5494071

enarchenhologos - El Rec Comtal, el riu de Barcelona
https://enarchenhologos.blogspot.com/2016/02/el-rec-comtal-el-riu-de-barcelona.html

Inlex Ingenieros -Hallada la piedra de Rosetta del Rec Comtal en Glòries
http://www.inlexingenieros.com/hallada-la-piedra-de-rosetta-del-rec-comtal-en-glories/Entrades populars d'aquest blog

Exposició del 20è aniversari dels equipaments de L'illa Fort Pienc

De "L'illa Fitxet" a L'illa Fort Pienc al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la inauguració de la plaça Fort Pienc. L'Arxiu torna a  exhibir l'exposició  "De l'illa Fichet a l'illa Fort Pienc". La inauguració serà el dimarts 12 de setembre  a les 19h a la sala d'exposicions del centre cívic Fort Pienc i es podrà veure fins l'11 d'octubre .

Inauguració exposició "Estació del Nord més de 160 anys d'història"

 Exposició Estació del Nord més de 160 anys d'història El dijous 8 de juny es va inaugurar l'exposició "Estació del Nord, més de 160 anys d'història" al Centre cívic Ateneu Fort Pienc i que es podrà veure fins al 21 de juliol, de dilluns a divendres de 10 a 20 hores. L'exposició és una part del treball que ha fet l'arxiu en aquest any i que explica amb 37 fotografies, plànols i un petit audiovisual amb tota la història de l'Estació des de la seva inauguració l'any 1862 i fins a l'actualitat. Hi ha fotos de l'edifici, però també del que va passar a l'estació, entenent-la com un espai on les persones i les circumstàncies històriques han deixat la seva petjada. Per poder fer l'exposició hem treballat amb: l'Arxiu Nacional de Catalunya, l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l'Arxiu Municipal del Districte de l'Eixample, l'arxiu de la COAC, el Archivo Histórico Ferroviario de Madrid i el Museu del Ferrocarril de Vilanova.

ACTE FINAL DE LES TAULES DE MEMÒRIA HISTÒRICA

TAULES DE MEMÒRIA HISTÒRICA   ACTE  FINAL  El passat dimecres 21 de juny es fa fer l'acte final de les Taules de Memòria de Barcelona. Estaven convidats a assistir tots els participants de les taules, tant pel que fa a entitats de memòria històrica com tècnics o fins i tot consellers de Districte. La reunió va tenir dues parts: la primera consistia a treballar en grups separats i es van tractar 4 aspectes: Protocols de comunicació  interna-externa. Treballs amb esdeveniments i rutes i altres accions. Treball en xarxa entre entitats i dinàmica de les taules. Estratègia global. Cada grup tenia un nombre determinat de participants i allí es van debatre les diferents qüestions que les persones anaven proposant i s'apuntaven en una pissarra per poder treure unes conclusions que, posteriorment, es van posar en comú a la segona part de la reunió, ja amb tots els participants junts.  L'acte va servir per tancar i fer una valoració de tot el treball fet en aquests últims quatre anys