Passa al contingut principal

Cicle "Memòries de les lluites per l'habitatge"

 Us adjuntem un programa amb tots els actes que es faran i us convidem a participar i a gaudir-ne de totes les activitats.

Dins del cicle "Memòries de les lluites per l'habitatge" organitzat pel MUBHA, les Taules de Memòria Històrica dels Districtes i un grapat d'entitats molt diverses; el dimecres 16 de febrer van començar les activitats que durant 5 mesos s'aniran celebrant a cada Districte i que es clouran, finals del mes de juny, amb una jornada dedicada a la memòria de les lluites per l'habitatge.

A l'Eixample es va començar amb una taula rodona a la casa Golferichs que portava el títol de "Les lluites de l'Eixample, les grans desconegudes". Van participar representants de l'AVV de l'Esquerra de l'Eixample, de l'AVV Sant Antoni, de l'AVV Sagrada Família i de l'AVV de Fort Pienc que moderats per Mercè Tatjer van explicar quines havien estat les lluites a cada barri  i les que, encara avui, segueixen lliurant per aconseguir millorar la vida del veïnat.

Va ser un passeig pels últims 50 anys d'història de l'Eixample i la demostració de com la lluita sense descans de les entitats veïnals ha portat als nostres barris: semàfors, escoles, biblioteques, zones verdes, centres cívics, equipaments esportius i tota classe de millores urbanístiques amb les quals gaudim cada dia sense ser-ne conscients.

També es va parlar del futur de les AAVV i de com la seva feina transversal s'hauria d'articular amb la quantitat de grup i/o plataformes que van sorgint per tractar temes molt més concrets.

Va ser molt interessant i el temps va quedar curt per tot el que s'havia de parlar.

Us adjuntem un programa amb tots els actes que es faran i us convidem a participar i a gaudir-ne de totes les activitats.






















Entrades populars d'aquest blog

Exposició de l'any 2024

Exposició de juny de l'any 2024  El Fort Pienc industrial  S. XIX - S. XX Ja estem acabant de preparar l'exposició d'aquest any 2024. El dijous 13 de juny a les 19.30 h . farem la inauguració, com cada any, al CC Ateneu Fort Pienc. El barri del Fort Pienc té un passat industrial desconegut. Des de la meitat del segle XIX i gairebé fins al segle XXI el territori ha estat ocupat per fàbriques, tallers i empreses. La història del passat industrial del Fort Pienc és en realitat l'evolució dels últims 175 anys d'història de Barcelona, que es repeteix gairebé a tota la ciutat i cada barri cadascun amb les seves pròpies característiques. A grans trets veurem reflectit el trasllat de les indústries fora de les muralles, el naixement i desenvolupament de l'Eixample moltes vegades complicat, el traçat i obertura dels nous carrers de la quadrícula Cerdà que moltes vegades entraven en conflicte amb els antics camins i els parcel·laris dels antics pobles de Pla, la convivèn...

Inauguració de l'exposició "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. XX"

Inaugurada l'esposició  "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. al CC Ateneu Fort Pienc 17/06/2024 El dijous 13 de juny es va inaugurar l'exposició de l'arxiu: "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. XX" on es fa un recorregut pel passat industrial de barri, un gran desconegut per la major part del veïnat. La inauguració va estar molt animada i ens va acompanyar la Mercè Tatjer geògrafa i historiadora que ens ha donat molt suport en el procés de recerca. També va assistir alguns dels familiars dels propietaris de les empreses que ens han proporcionat molta de la informació que hem usat en l'exposició ì des d'aquí volem agrair als Camps (de Camps i Fabrés), a Imma Panyella (Aldrufeu Hermanos) i a Salvador Gil (Laurendor) la seva ajuda incondicional quan els hi vam demanar. Per a aquesta exposició hem pogut recopilar 273 empreses de diverses èpoques i les hem situat al damunt d'uns plànols. Per fer-ho més fàcil hem dividit el barri en tres zones: la prime...

Presentació del llibre "Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts"

Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts El dimarts 19 de març es va presentar, a la sala d'actes del centre cívic Ateneu Fort Pienc, el llibre "Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts" de l'editorial Efados. L'acte el va presentar el vicepresident de l'associació de veïns i veïnes Jordi Casanovas i va comptar amb la presència de l'autor del llibre Carles Salmurri i de Gisela Boronat en representació de l'arxiu històric Fort Pienc. Pels qui no coneixeu aquesta col·lecció de "poseu el nom del barri o poble que vulgueu desaparegut", és filla d'uns col·leccionables que la mateixa editorial ha publicat aquests últims anys sobre barris i pobles de tota Catalunya i que en molts casos ha tret a la llum fotografies inèdites que estaven guardades en àlbums de familiars o capses de galetes. La col·lecció no sols ens ha permès gaudir d'aquestes fotos inèdites sinó que ha "posat en valor" aquest patrimoni desconegut que ens parla del...