Passa al contingut principal

Gaudir l'Exposició Espai i Festa

Encara sou a temps per gaudir  l'exposició "Espai i Festa".

Podreu fer un recorregut per la llarga tradició d'ornamentar els carrers i l'espai públic que ocupa "la festa" i veure quina ha estat la seva evolució al llarg dels anys. Des dels seus inicis fins a l'actualitat.

L'origen dels guarniments s'origina en la tradició d'engalanar places i carrers per les festes parroquials, l'arribada d'alguna personalitat important a la població o la celebració de les festivitats i grans diades com les festes de Nadal o el Corpus.
Els altarets o guarniments que es feien dins de l'església o ermita continuaven al carrer en forma de catifes de flors i enramades en balcons, finestres i portalades.

Els nous pensaments i els canvis socials de finals del S. XIX van fer que a principi del S. XX apareguis un nou model festiu on la funció de l'església perdia pes a les celebracions i els estaments obrers i mestrals prenien un nou protagonisme. Això va fer que els guarniments anessin perdent la seva connotació sagrada i aristocràtica i que les festes prenguessin un caràcter més popular i festiu. Així els ornaments  va passar a tenir una funció merament decorativa i escenogràfica, sense cap connotació religiosa, i es va obrir una porta a la fantasia i imaginació.

Els guarniments estan presents a tota la festa: als carrers i a les places. La seva funció és múltiple, ja que transformen l'espai quotidià dels veïns i criden a la festa a tothom. 

De guarniments  se'n poden trobar de diverses classes: a terra en catifes, fent de sostre com garlandes, banderoles, fanalets, penjolls, banderes, etc..o als balcons i finestres amb senyeres i domassos. Poden estar en un lloc concret o estendre's pels carrers i així delimitar la festa. Uns altres ornaments molt importants són els arcs o portalades que marquen el lloc d'entrada a la festa.

Amb el pas del temps els guarniments es van anar transformant i el paper va substituir als vegetals tant pel seu preu com per varietat de colors o la facilitat a l'hora de manipular-lo. Posteriorment es va introduir el plàstic i actualment s'utilitza tota mena de materials des d'envasos de plàstic re-utilitzats, residus industrials, xapes, etc. Sempre en funció de la imaginació i les habilitats dels seus creadors.

Ja per acabar ens agradaria ressaltar que tots aquests guarniments serien inviables sense la participació d'un veïnat entregat que treballa preparar-los i que dedica moltes hores del seu temps d'oci per fer-ho.  Aquesta feina conjunta crea un espai de trobada i solidaritat entre els veïns/es i sobretot aconsegueix crear un sentiment de pertinença a una comunitat o barri. 

Ells són els veritables protagonistes de la festa i des d'aqui els volem retre homenatge.

Espai i festa


Espai i festa

Espai i festa

Entrades populars d'aquest blog

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem: El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes. El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril. El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs

Inauguració exposició "Estació del Nord més de 160 anys d'història"

 Exposició Estació del Nord més de 160 anys d'història El dijous 8 de juny es va inaugurar l'exposició "Estació del Nord, més de 160 anys d'història" al Centre cívic Ateneu Fort Pienc i que es podrà veure fins al 21 de juliol, de dilluns a divendres de 10 a 20 hores. L'exposició és una part del treball que ha fet l'arxiu en aquest any i que explica amb 37 fotografies, plànols i un petit audiovisual amb tota la història de l'Estació des de la seva inauguració l'any 1862 i fins a l'actualitat. Hi ha fotos de l'edifici, però també del que va passar a l'estació, entenent-la com un espai on les persones i les circumstàncies històriques han deixat la seva petjada. Per poder fer l'exposició hem treballat amb: l'Arxiu Nacional de Catalunya, l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l'Arxiu Municipal del Districte de l'Eixample, l'arxiu de la COAC, el Archivo Histórico Ferroviario de Madrid i el Museu del Ferrocarril de Vilanova.

Exposició del 20è aniversari dels equipaments de L'illa Fort Pienc

De "L'illa Fitxet" a L'illa Fort Pienc al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la inauguració de la plaça Fort Pienc. L'Arxiu torna a  exhibir l'exposició  "De l'illa Fichet a l'illa Fort Pienc". La inauguració serà el dimarts 12 de setembre  a les 19h a la sala d'exposicions del centre cívic Fort Pienc i es podrà veure fins l'11 d'octubre .