Passa al contingut principal

Guia per descobrir el Fort Pienc

L'Arxiu ha estat col·laborant amb les dues rutes pel barri que acaba d'editar l'Ajuntament de Barcelona-Districte de l'Eixample.

Són dues rutes on es barregen edificis emblemàtics, equipaments culturals, places i un llarg nombre d'espais... un tastet del nostre barri.
La primera ruta de color fúcsia comença a la plaça Tetuan baixa pel passeig de Sant Joan fins a l'Arc de Triomf i continua pel carrer de Ribes passant per la plaça Malraux, Fort Pienc, Parc de l'Estació del Nord i  acaba al pont de Marina.

La segona ruta de color verd comença a la plaça de les arts, continua per Meridiana fins als Encants Nous, Castillejos, Gran Via, Monumental, Marina, Escola Ramon Llull i acaba a la plaça Pablo Neruda, ja al barri de la Sagrada Família on hi ha una mitgera decorada amb figures d'artistes, escriptors i personatges coneguts.

Si les voleu fer haureu d'aconseguir el fulletó que s'ha editat o descarregar-vos la informació de la ruta al següent enllaç ajuntament,

http://ajuntament.barcelona.cat/casalsgentgransantmarti/user/28/noticia/807345

De moment no esta previst fer visites comentades.

Aqui us deixem també un enllaç de la noticia a BTV:

https://beteve.cat/historia/guia-ruta-fort-pienc-districte-eixample/




Entrades populars d'aquest blog

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem: El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes. El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril. El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs

Inauguració exposició "Estació del Nord més de 160 anys d'història"

 Exposició Estació del Nord més de 160 anys d'història El dijous 8 de juny es va inaugurar l'exposició "Estació del Nord, més de 160 anys d'història" al Centre cívic Ateneu Fort Pienc i que es podrà veure fins al 21 de juliol, de dilluns a divendres de 10 a 20 hores. L'exposició és una part del treball que ha fet l'arxiu en aquest any i que explica amb 37 fotografies, plànols i un petit audiovisual amb tota la història de l'Estació des de la seva inauguració l'any 1862 i fins a l'actualitat. Hi ha fotos de l'edifici, però també del que va passar a l'estació, entenent-la com un espai on les persones i les circumstàncies històriques han deixat la seva petjada. Per poder fer l'exposició hem treballat amb: l'Arxiu Nacional de Catalunya, l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l'Arxiu Municipal del Districte de l'Eixample, l'arxiu de la COAC, el Archivo Histórico Ferroviario de Madrid i el Museu del Ferrocarril de Vilanova.

Exposició del 20è aniversari dels equipaments de L'illa Fort Pienc

De "L'illa Fitxet" a L'illa Fort Pienc al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la inauguració de la plaça Fort Pienc. L'Arxiu torna a  exhibir l'exposició  "De l'illa Fichet a l'illa Fort Pienc". La inauguració serà el dimarts 12 de setembre  a les 19h a la sala d'exposicions del centre cívic Fort Pienc i es podrà veure fins l'11 d'octubre .