Passa al contingut principal

Exposició Centenari de la Setmana Tràgica


Amb motiu del centenari de la Setmana Tràgica diversos grups de recerca de Barcelona amb el suport de l'Institut Ramon Muntaner han organitzat una exposició sobre els fets que van succeir aquells dies de juliol de 1909 als diversos barris de Barcelona.
Vol ser una visió de dins a fora, és a dir que la història s'explica des del punt de vista dels barris i dels llocs on van passar els fets, per això no només participen els arxius o centres d'estudis també algunes parròquies que van estar afectades o grups com la Vaca Cega o l'Esbart català de dansaires.



L'exposició anirà acompanyada d'un seguit de recorreguts i activitats complementàries que podeu veure adjuntes.
En el cas del nostre barri hem pogut aportar molt poc a aquest tema, ja que d'una banda en aquells moments encara estava molt despoblat i d'altra perquè només es van veure afectades les Germanetes dels pobres del carrer Casp i d'una manera molt lleu. L'església de les Saleses del Passeig de Sant Joan va ser salvada “in extremis” per un destacament de la Guàrdia d'Assalt que la va protegir de saqueig.


La mostra és itinerant i tindrà un llarg recorregut.
A Fort Pienc la podreu veure del 22 al 30 de març de 2010 al vestíbul del Centre Cívic Ateneu Fort Pienc.






Entrades populars d'aquest blog

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem: El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes. El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril. El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs

Inauguració exposició "Estació del Nord més de 160 anys d'història"

 Exposició Estació del Nord més de 160 anys d'història El dijous 8 de juny es va inaugurar l'exposició "Estació del Nord, més de 160 anys d'història" al Centre cívic Ateneu Fort Pienc i que es podrà veure fins al 21 de juliol, de dilluns a divendres de 10 a 20 hores. L'exposició és una part del treball que ha fet l'arxiu en aquest any i que explica amb 37 fotografies, plànols i un petit audiovisual amb tota la història de l'Estació des de la seva inauguració l'any 1862 i fins a l'actualitat. Hi ha fotos de l'edifici, però també del que va passar a l'estació, entenent-la com un espai on les persones i les circumstàncies històriques han deixat la seva petjada. Per poder fer l'exposició hem treballat amb: l'Arxiu Nacional de Catalunya, l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l'Arxiu Municipal del Districte de l'Eixample, l'arxiu de la COAC, el Archivo Histórico Ferroviario de Madrid i el Museu del Ferrocarril de Vilanova.

Exposició del 20è aniversari dels equipaments de L'illa Fort Pienc

De "L'illa Fitxet" a L'illa Fort Pienc al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la inauguració de la plaça Fort Pienc. L'Arxiu torna a  exhibir l'exposició  "De l'illa Fichet a l'illa Fort Pienc". La inauguració serà el dimarts 12 de setembre  a les 19h a la sala d'exposicions del centre cívic Fort Pienc i es podrà veure fins l'11 d'octubre .