Passa al contingut principal

Exposició de "Glòries cruilla de camins" a la casa Golferics

Benvinguts i benvingudes a la inauguració de l´exposició de “ Glòries: cruïlla de camins”.
Avui us presentem una exposició que parla de la plaça de les Glòries i està composta per fotografies, mapes i una petita historia.

Molts ja deveu saber que la plaça va ser una “invenció” de Cerdà i el seu Pla…..abans no hi havia res i cap dels arquitectes que van presentar al concurs de projectes per fer l´Eixample tampoc havien previst col·locar una plaça en aquest lloc. 

Així doncs, com Glòries va íntimament lligada al Pla Cerdà i, com tots ja sabeu, aquest any es celebra un any dedicat a aquest enginyer i urbanista. Per això l´Ajuntament ha cregut adequat programar aquesta exposició dins de l´any Cerdà i que aquesta es pugui veure a la resta de l'Eixample.

La nostra exposició és un petit granet de sorra que vol contribuir a conèixer millor la historia dels nostres barris i de la nostra ciutat, . Cal entendre-la dins de la feina que fa el nostre arxiu i sobretot va lligada a la raó de la nostra existència.L´Arxiu Històric Fort Pienc va néixer a l´any 2003 quan un grup de veïnsi veïnes ,veient a la velocitat que es produïen els canvis, al nostre barri, van decidir recuperar el passat a traves de fotografies, documents etc…

Fort Pienc és un dels barris més desconeguts i menys historiats de l´Eixample. Els seus inicis van lligats al Fuerte Pio I a l´Estació del Nord. La pertinença a dos municipis -Sant Martí de Provençalsi Barcelona-, a dos districtes - i - fins l´any 1979, l´absència d'edificis monumentals exceptuant la dita Estació i la Monumental,………Fa que no tinguem pràcticament cap publicació.

Des de l´arxiu estem tractant de recuperar aquest passat que es molt mésric del que la gent es pensa i amb això contribuir a la sevaconservació i difusió.



Entrades populars d'aquest blog

Publicació del llibre Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts

Presentem el llibre "SAGRADA FAMÍLIA I FORT PIENC DESAPAREGUTS" El dimarts 19 de març presentarem al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc el llibre "Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts" d'en Carles Salmurri. Un recull de fotos antigues dels dos barris d'espais que ja no existeixen. Us esperem a les 19h a la sala d'actes del centre cívic. Centre Cívic Ateneu Fort Pienc Pl. Fort Pienc 4 08013 Barcelona 19/03/2024 a les 19:00h

Exposició de l'any 2024

Exposició de juny de l'any 2024  El Fort Pienc industrial  S. XIX - S. XX Ja estem acabant de preparar l'exposició d'aquest any 2024. El dijous 13 de juny a les 19.30 h . farem la inauguració, com cada any, al CC Ateneu Fort Pienc. El barri del Fort Pienc té un passat industrial desconegut. Des de la meitat del segle XIX i gairebé fins al segle XXI el territori ha estat ocupat per fàbriques, tallers i empreses. La història del passat industrial del Fort Pienc és en realitat l'evolució dels últims 175 anys d'història de Barcelona, que es repeteix gairebé a tota la ciutat i cada barri cadascun amb les seves pròpies característiques. A grans trets veurem reflectit el trasllat de les indústries fora de les muralles, el naixement i desenvolupament de l'Eixample moltes vegades complicat, el traçat i obertura dels nous carrers de la quadrícula Cerdà que moltes vegades entraven en conflicte amb els antics camins i els parcel·laris dels antics pobles de Pla, la convivèn...

Presentació del llibre "Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts"

Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts El dimarts 19 de març es va presentar, a la sala d'actes del centre cívic Ateneu Fort Pienc, el llibre "Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts" de l'editorial Efados. L'acte el va presentar el vicepresident de l'associació de veïns i veïnes Jordi Casanovas i va comptar amb la presència de l'autor del llibre Carles Salmurri i de Gisela Boronat en representació de l'arxiu històric Fort Pienc. Pels qui no coneixeu aquesta col·lecció de "poseu el nom del barri o poble que vulgueu desaparegut", és filla d'uns col·leccionables que la mateixa editorial ha publicat aquests últims anys sobre barris i pobles de tota Catalunya i que en molts casos ha tret a la llum fotografies inèdites que estaven guardades en àlbums de familiars o capses de galetes. La col·lecció no sols ens ha permès gaudir d'aquestes fotos inèdites sinó que ha "posat en valor" aquest patrimoni desconegut que ens parla del...