Passa al contingut principal

Exposició de "Glòries cruilla de camins" a la casa Golferics

Benvinguts i benvingudes a la inauguració de l´exposició de “ Glòries: cruïlla de camins”.
Avui us presentem una exposició que parla de la plaça de les Glòries i està composta per fotografies, mapes i una petita historia.

Molts ja deveu saber que la plaça va ser una “invenció” de Cerdà i el seu Pla…..abans no hi havia res i cap dels arquitectes que van presentar al concurs de projectes per fer l´Eixample tampoc havien previst col·locar una plaça en aquest lloc. 

Així doncs, com Glòries va íntimament lligada al Pla Cerdà i, com tots ja sabeu, aquest any es celebra un any dedicat a aquest enginyer i urbanista. Per això l´Ajuntament ha cregut adequat programar aquesta exposició dins de l´any Cerdà i que aquesta es pugui veure a la resta de l'Eixample.

La nostra exposició és un petit granet de sorra que vol contribuir a conèixer millor la historia dels nostres barris i de la nostra ciutat, . Cal entendre-la dins de la feina que fa el nostre arxiu i sobretot va lligada a la raó de la nostra existència.L´Arxiu Històric Fort Pienc va néixer a l´any 2003 quan un grup de veïnsi veïnes ,veient a la velocitat que es produïen els canvis, al nostre barri, van decidir recuperar el passat a traves de fotografies, documents etc…

Fort Pienc és un dels barris més desconeguts i menys historiats de l´Eixample. Els seus inicis van lligats al Fuerte Pio I a l´Estació del Nord. La pertinença a dos municipis -Sant Martí de Provençalsi Barcelona-, a dos districtes - i - fins l´any 1979, l´absència d'edificis monumentals exceptuant la dita Estació i la Monumental,………Fa que no tinguem pràcticament cap publicació.

Des de l´arxiu estem tractant de recuperar aquest passat que es molt mésric del que la gent es pensa i amb això contribuir a la sevaconservació i difusió.Entrades populars d'aquest blog

Exposició del 20è aniversari dels equipaments de L'illa Fort Pienc

De "L'illa Fitxet" a L'illa Fort Pienc al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la inauguració de la plaça Fort Pienc. L'Arxiu torna a  exhibir l'exposició  "De l'illa Fichet a l'illa Fort Pienc". La inauguració serà el dimarts 12 de setembre  a les 19h a la sala d'exposicions del centre cívic Fort Pienc i es podrà veure fins l'11 d'octubre .

Inauguració exposició "Estació del Nord més de 160 anys d'història"

 Exposició Estació del Nord més de 160 anys d'història El dijous 8 de juny es va inaugurar l'exposició "Estació del Nord, més de 160 anys d'història" al Centre cívic Ateneu Fort Pienc i que es podrà veure fins al 21 de juliol, de dilluns a divendres de 10 a 20 hores. L'exposició és una part del treball que ha fet l'arxiu en aquest any i que explica amb 37 fotografies, plànols i un petit audiovisual amb tota la història de l'Estació des de la seva inauguració l'any 1862 i fins a l'actualitat. Hi ha fotos de l'edifici, però també del que va passar a l'estació, entenent-la com un espai on les persones i les circumstàncies històriques han deixat la seva petjada. Per poder fer l'exposició hem treballat amb: l'Arxiu Nacional de Catalunya, l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l'Arxiu Municipal del Districte de l'Eixample, l'arxiu de la COAC, el Archivo Histórico Ferroviario de Madrid i el Museu del Ferrocarril de Vilanova.

ACTE FINAL DE LES TAULES DE MEMÒRIA HISTÒRICA

TAULES DE MEMÒRIA HISTÒRICA   ACTE  FINAL  El passat dimecres 21 de juny es fa fer l'acte final de les Taules de Memòria de Barcelona. Estaven convidats a assistir tots els participants de les taules, tant pel que fa a entitats de memòria històrica com tècnics o fins i tot consellers de Districte. La reunió va tenir dues parts: la primera consistia a treballar en grups separats i es van tractar 4 aspectes: Protocols de comunicació  interna-externa. Treballs amb esdeveniments i rutes i altres accions. Treball en xarxa entre entitats i dinàmica de les taules. Estratègia global. Cada grup tenia un nombre determinat de participants i allí es van debatre les diferents qüestions que les persones anaven proposant i s'apuntaven en una pissarra per poder treure unes conclusions que, posteriorment, es van posar en comú a la segona part de la reunió, ja amb tots els participants junts.  L'acte va servir per tancar i fer una valoració de tot el treball fet en aquests últims quatre anys