JORNADA “EL PATRIMONI, UNA QÜESTIÓ DE FUTUR” ORGANITZADA PER L’ARXIU HISTÒRIC ROQUETES-NOU BARRIS
26 d’octubre de 2024
El dissabte 26 d’octubre, l’Arxiu va assistir a la Jornada “El patrimoni, una qüestió de futur”, convidats per l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris (AHRNB), que es va celebrar a la seva seu, a l’Espai Via Favència, 288.
L’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris es va crear fa 41 anys i, bianualment, organitza unes jornades de debat sobre temes de patrimoni dels barris, que, alhora, són un punt de trobada per a les diferents entitats d’altres barris de Barcelona que s’hi dediquen.
A la inauguració de la sessió, a càrrec del regidor de Nou Barris i del president de l’Arxiu, el regidor es va referir al fet que cal aconseguir que el patrimoni històric dels barris, no sigui només del barri, sinó que ho sigui de tot Barcelona i va proposar de fer una cosa semblant al Barcelona Districte Cultural, però en temes de patrimoni històric.
La conferència inaugural, titulada “El patrimoni, una qüestió de futur?”, va anar a càrrec de Neus González-Monfort, professora de la UAB i membre de l’AHRNB, que va proposar la definició de patrimoni “com a un constructe social, que inclou tots aquells elements materials o immaterials que cada grup (col·lectiu, comunitat, poble, barri) reconeix, selecciona i adopta voluntàriament com a llegat del seu present. El patrimoni és les herències que transmetem a les generacions futures perquè en puguin gaudir i aprendre, puguin comprendre les arrels històriques del present i tinguin elements de decisió per als futurs”. A continuació, va llançar una sèrie de preguntes per generar debat sobre el tema: Què és el patrimoni? Partint de la base que és multifuncional, Quines funcions i finalitats té? On som? Cap on volem anar? Si el patrimoni està construint identitat, ens preguntem, de qui? Dels grups privilegiats? Dels invisibilitzats? A quins discurs respon? A l’hegemònic? Al contrahegemònic? Quins valors es transmeten amb el patrimoni? Es pot destruir? Etc Interrogants que la van portar, al final, a preguntar-se “quins llegats i quin futur volem que formi part de Nou Barris?” Quina memòria volem visibilitzar? De qui? Quin futur volem?
En resum, va plantejar el patrimoni per reflexionar sobre: quins patrimonis volem conservar? Quines herències volem construir? Quines memòries volem deixar? Per concloure que cal prendre decisions de futur per anar resolent aquests interrogants, remarcant la interseccionalitat del patrimoni. Durant el debat posterior, es va referir a què la memòria es pot mantenir sense coses tangibles; el patrimoni és diferent a la memòria.
A continuació, l’Arni, cofundador de l’AHRNB, ens va explicar què ha fet i que fa l’Arxiu, remarcant que el patrimoni no és turisme, és cultura. Per a fer-ho ens va presentar els 10 punts del Manifest de l’Arxiu; el recull d’elements de memòria que integren l’inventari d’elements que han realitzat, amb una fitxa per a cada un, considerant també, els arbres d’interès local, com a patrimoni natural; les diferents accions patrimonials (seminaris) i activitats de petit format (passejades, rutes, històries de cafè, etc) que han realitzat. I també, ens va presentar les tasques de l’Arxiu com el seu fons documental, un petit museu, salvaguarda del patrimoni, recuperació de la memòria i revisió del nomenclàtor.
La sessió del matí va acabar amb una taula rodona sobre les experiències patrimonials d’entitats de Barcelona, moderada pel president de l’AHRNB i on van participar el centre de recerca històrica del Poble Sec, la Comissió d’Història i Patrimoni Torre de la Sagrera, El Pou-Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada i Alba sud-Investigació i comunicació per al desenvolupament. Cada entitat va exposar la seva situació i va explicar les activitats que duien a terme. Entre aquestes, voldríem destacar, per inspiradores per al nostre Arxiu històric, per una banda, les activitats dirigides a les escoles del barri com l’àlbum de cromos sobre la història local presentat pel CRH del Poble Sec, inspirat en el que havien fet l’AVV de Verdum i l’AHRNB i el Joc de la Sagrera que s’havia fet en aquest barri. I per l’altra, el que anomenen “les rajoletes”, que consisteix en posar plaques de memòria a l’espai públic i que han realitzat a Nou Barris i a Poble Sec.
Davant la manca de local propi d’algunes entitats, el director del MUHBA que era present, va oferir als assistents els espais que té el Museu a disposició dels Arxius locals i Centres d’Estudis, amb sol·licitud prèvia.
Tot seguit es va realitzar una pausa-dinar a peu dret, que va servir per fer xarxa entre les entitats presents, ja que vam poder conèixer-nos millor i intercanviar experiències i punts de vista.
Per acabar, a la tarda es va fer una segona taula rodona sobre les experiències patrimonials a Nou Barris, moderada per la ponent de la conferència inaugural i on van participar l’Associació Nou Barris per la República, Nou Barris Televisió, el Col·lectiu Ploma Negra i El Rec es mou. A partir de les presentacions que van fer els diferents ponents i de la participació del públic, es va constatar, entre d’altres, la necessitat d’arribar als joves i als infants perquè cal continuar conservant el patrimoni, que és futur. En aquest sentit, es va constatar la necessitat d’entrar a xarxes socials i de treballar la història local a les escoles i instituts, preparant dossiers i materials com a recursos de cada barri, tant per a la formació dels mestres com per a treballar-ho a classe. Es va valorar que caldria fer una acció conjunta a tot Barcelona a partir dels Serveis Territorials d’Educació.
En definitiva, una jornada interessant i enriquidora,tant perquè hem fet xarxa entre les entitats de memòria històrica dels barris, com per les reflexions que va suscitar, com per les idees que es van llançar que es poden convertir en activitats d’altres entitats i del nostre Arxiu Històric del Fort Pienc.
Agraïm a l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris l’organització de la Jornada, així com també, a tots els ponents i participants.