Passa al contingut principal

ACTE FINAL DE LES TAULES DE MEMÒRIA HISTÒRICA

TAULES DE MEMÒRIA HISTÒRICA 

 ACTE  FINAL 


El passat dimecres 21 de juny es fa fer l'acte final de les Taules de Memòria de Barcelona.

Estaven convidats a assistir tots els participants de les taules, tant pel que fa a entitats de memòria històrica com tècnics o fins i tot consellers de Districte.



La reunió va tenir dues parts: la primera consistia a treballar en grups separats i es van tractar 4 aspectes:

Protocols de comunicació  interna-externa.

Treballs amb esdeveniments i rutes i altres accions.

Treball en xarxa entre entitats i dinàmica de les taules.

Estratègia global.


Cada grup tenia un nombre determinat de participants i allí es van debatre les diferents qüestions que les persones anaven proposant i s'apuntaven en una pissarra per poder treure unes conclusions que, posteriorment, es van posar en comú a la segona part de la reunió, ja amb tots els participants junts. 

L'acte va servir per tancar i fer una valoració de tot el treball fet en aquests últims quatre anys.



La trobada es va fer al castell de Montjuïc i prèviament a la reunió de treball es va fer una visita comentada a l'interior del recinte que va ser molt interessant.





Primer vam poder veure una cisterna que servia per emmagatzemar aigua pels ocupants del castell, ja que la muntanya no té cap font i el seu emplaçament elevat dificulta molt el seu abastiment.

Vam continuar visitant la plaça d'armes  i vam acabar baixant a les presons  del castell a   on vam poder veure el resultat de les últimes actuacions arqueològiques que han tret a la llum els grafitis i les inscripcions fetes a les parets per presos de diverses èpoques des de la Setmana Tràgica, la guerra civil o la postguerra. De moment només s'ha actuat en dues de les sales de presoners i s'està treballant tant per classificar i documentar les inscripcions i els dibuixos com en la seva preservació i conservació, ja que la qualitat de les parets ho fa una mica complicat. Per això a les dues cel·les comunes que vam visitar estava prohibit fer fotografies.




Us recordem que el castell es pot visitar de:

Dilluns a diumenge de 10 a 20 h a l'estiu i de 10 a 18 h a l'hivern.

Més informació:

https://ajuntament.barcelona.cat/castelldemontjuic/ca/la-visita/informacio-practica


Entrades populars d'aquest blog

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem: El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes. El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril. El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs

Inauguració exposició "Estació del Nord més de 160 anys d'història"

 Exposició Estació del Nord més de 160 anys d'història El dijous 8 de juny es va inaugurar l'exposició "Estació del Nord, més de 160 anys d'història" al Centre cívic Ateneu Fort Pienc i que es podrà veure fins al 21 de juliol, de dilluns a divendres de 10 a 20 hores. L'exposició és una part del treball que ha fet l'arxiu en aquest any i que explica amb 37 fotografies, plànols i un petit audiovisual amb tota la història de l'Estació des de la seva inauguració l'any 1862 i fins a l'actualitat. Hi ha fotos de l'edifici, però també del que va passar a l'estació, entenent-la com un espai on les persones i les circumstàncies històriques han deixat la seva petjada. Per poder fer l'exposició hem treballat amb: l'Arxiu Nacional de Catalunya, l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l'Arxiu Municipal del Districte de l'Eixample, l'arxiu de la COAC, el Archivo Histórico Ferroviario de Madrid i el Museu del Ferrocarril de Vilanova.

Exposició del 20è aniversari dels equipaments de L'illa Fort Pienc

De "L'illa Fitxet" a L'illa Fort Pienc al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la inauguració de la plaça Fort Pienc. L'Arxiu torna a  exhibir l'exposició  "De l'illa Fichet a l'illa Fort Pienc". La inauguració serà el dimarts 12 de setembre  a les 19h a la sala d'exposicions del centre cívic Fort Pienc i es podrà veure fins l'11 d'octubre .