Passa al contingut principal

ACTE FINAL DE LES TAULES DE MEMÒRIA HISTÒRICA

TAULES DE MEMÒRIA HISTÒRICA 

 ACTE  FINAL 


El passat dimecres 21 de juny es fa fer l'acte final de les Taules de Memòria de Barcelona.

Estaven convidats a assistir tots els participants de les taules, tant pel que fa a entitats de memòria històrica com tècnics o fins i tot consellers de Districte.La reunió va tenir dues parts: la primera consistia a treballar en grups separats i es van tractar 4 aspectes:

Protocols de comunicació  interna-externa.

Treballs amb esdeveniments i rutes i altres accions.

Treball en xarxa entre entitats i dinàmica de les taules.

Estratègia global.


Cada grup tenia un nombre determinat de participants i allí es van debatre les diferents qüestions que les persones anaven proposant i s'apuntaven en una pissarra per poder treure unes conclusions que, posteriorment, es van posar en comú a la segona part de la reunió, ja amb tots els participants junts. 

L'acte va servir per tancar i fer una valoració de tot el treball fet en aquests últims quatre anys.La trobada es va fer al castell de Montjuïc i prèviament a la reunió de treball es va fer una visita comentada a l'interior del recinte que va ser molt interessant.

Primer vam poder veure una cisterna que servia per emmagatzemar aigua pels ocupants del castell, ja que la muntanya no té cap font i el seu emplaçament elevat dificulta molt el seu abastiment.

Vam continuar visitant la plaça d'armes  i vam acabar baixant a les presons  del castell a   on vam poder veure el resultat de les últimes actuacions arqueològiques que han tret a la llum els grafitis i les inscripcions fetes a les parets per presos de diverses èpoques des de la Setmana Tràgica, la guerra civil o la postguerra. De moment només s'ha actuat en dues de les sales de presoners i s'està treballant tant per classificar i documentar les inscripcions i els dibuixos com en la seva preservació i conservació, ja que la qualitat de les parets ho fa una mica complicat. Per això a les dues cel·les comunes que vam visitar estava prohibit fer fotografies.
Us recordem que el castell es pot visitar de:

Dilluns a diumenge de 10 a 20 h a l'estiu i de 10 a 18 h a l'hivern.

Més informació:

https://ajuntament.barcelona.cat/castelldemontjuic/ca/la-visita/informacio-practica


Entrades populars d'aquest blog

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem: El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes. El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril. El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs

Exposició "Atletic Fort Pienc"

A finals del S. XIX la pràctica d'activitats esportives es comença a generalitzar. Un dels que irromp amb força és el "football" introduït a Barcelona pels membres de la colònia estrangera que havien arribat a ciutat per treballar. A poc a poc es va anar popularitzant i van anar apareixent multitud de clubs als barris i pobles de Catalunya, al mateix temps s'organitzaven campionats, trofeus i tornejos. Un d'ells és l'Atlètic Fort Pienc. No sabem la data exacta de la seva fundació, per alguns va ser el 1915 i d'altres parlen de 1918. Tampoc coneixem massa els seus orígens tot i que creiem que possiblement va començar jugant al bell-mig de la plaça de les Glòries possiblement al camp del Sidral. Sabem que a 1922 jugaven amb el nom de Fortpienc en un solar al carrer Lepant al costat dels corrals de la plaça de toros Monumental en un camp obert i que les porteries i la roba dels jugadors es guardava al “Sol y Sombra” situat a la cruïlla de Marina amb Gran Vi

Preparant l'exposició de l'any 2023

P reparant l'exposició de l'any 2023  Aquest any serà sobre l'estació del Nord i portarà per títol: " Estació del Nord, més de 160 anys d'història" L'Estació del Nord es va inaugurar el 1862 i durant més de 160 anys ha estat testimoni de la  vida de la ciutat i del barri. Per les seves andanes han passat tota classe de mercaderies i viatgers. Alguns il·lustres com el  rei Alfons XIII i d'altres anònims com els soldats que marxaven al front, els refugiats de la  guerra civil o les persones migrants que arribaven a Barcelona buscant una vida millor. L'any 1972 va tancar les portes, ja que la seva activitat va ser absorbida per la nova estació de  Sants. L'edifici va quedar abandonat diversos anys, esperant un nou ús que li retornes la vida. En aquest període d'abandonament es van perdre la majoria dels ornaments modernistes. Després de diversos projectes i propostes fallides, finalment es va restaurar l'edifici pels Jocs  Olímpics de 1992