Passa al contingut principal

ACTE FINAL DE LES TAULES DE MEMÒRIA HISTÒRICA

TAULES DE MEMÒRIA HISTÒRICA 

 ACTE  FINAL 


El passat dimecres 21 de juny es fa fer l'acte final de les Taules de Memòria de Barcelona.

Estaven convidats a assistir tots els participants de les taules, tant pel que fa a entitats de memòria històrica com tècnics o fins i tot consellers de Districte.



La reunió va tenir dues parts: la primera consistia a treballar en grups separats i es van tractar 4 aspectes:

Protocols de comunicació  interna-externa.

Treballs amb esdeveniments i rutes i altres accions.

Treball en xarxa entre entitats i dinàmica de les taules.

Estratègia global.


Cada grup tenia un nombre determinat de participants i allí es van debatre les diferents qüestions que les persones anaven proposant i s'apuntaven en una pissarra per poder treure unes conclusions que, posteriorment, es van posar en comú a la segona part de la reunió, ja amb tots els participants junts. 

L'acte va servir per tancar i fer una valoració de tot el treball fet en aquests últims quatre anys.



La trobada es va fer al castell de Montjuïc i prèviament a la reunió de treball es va fer una visita comentada a l'interior del recinte que va ser molt interessant.





Primer vam poder veure una cisterna que servia per emmagatzemar aigua pels ocupants del castell, ja que la muntanya no té cap font i el seu emplaçament elevat dificulta molt el seu abastiment.

Vam continuar visitant la plaça d'armes  i vam acabar baixant a les presons  del castell a   on vam poder veure el resultat de les últimes actuacions arqueològiques que han tret a la llum els grafitis i les inscripcions fetes a les parets per presos de diverses èpoques des de la Setmana Tràgica, la guerra civil o la postguerra. De moment només s'ha actuat en dues de les sales de presoners i s'està treballant tant per classificar i documentar les inscripcions i els dibuixos com en la seva preservació i conservació, ja que la qualitat de les parets ho fa una mica complicat. Per això a les dues cel·les comunes que vam visitar estava prohibit fer fotografies.




Us recordem que el castell es pot visitar de:

Dilluns a diumenge de 10 a 20 h a l'estiu i de 10 a 18 h a l'hivern.

Més informació:

https://ajuntament.barcelona.cat/castelldemontjuic/ca/la-visita/informacio-practica


Entrades populars d'aquest blog

Publicació del llibre Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts

Presentem el llibre "SAGRADA FAMÍLIA I FORT PIENC DESAPAREGUTS" El dimarts 19 de març presentarem al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc el llibre "Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts" d'en Carles Salmurri. Un recull de fotos antigues dels dos barris d'espais que ja no existeixen. Us esperem a les 19h a la sala d'actes del centre cívic. Centre Cívic Ateneu Fort Pienc Pl. Fort Pienc 4 08013 Barcelona 19/03/2024 a les 19:00h

Exposició de l'any 2024

Exposició de juny de l'any 2024  El Fort Pienc industrial  S. XIX - S. XX Ja estem acabant de preparar l'exposició d'aquest any 2024. El dijous 13 de juny a les 19.30 h . farem la inauguració, com cada any, al CC Ateneu Fort Pienc. El barri del Fort Pienc té un passat industrial desconegut. Des de la meitat del segle XIX i gairebé fins al segle XXI el territori ha estat ocupat per fàbriques, tallers i empreses. La història del passat industrial del Fort Pienc és en realitat l'evolució dels últims 175 anys d'història de Barcelona, que es repeteix gairebé a tota la ciutat i cada barri cadascun amb les seves pròpies característiques. A grans trets veurem reflectit el trasllat de les indústries fora de les muralles, el naixement i desenvolupament de l'Eixample moltes vegades complicat, el traçat i obertura dels nous carrers de la quadrícula Cerdà que moltes vegades entraven en conflicte amb els antics camins i els parcel·laris dels antics pobles de Pla, la convivèn...

Presentació del llibre "Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts"

Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts El dimarts 19 de març es va presentar, a la sala d'actes del centre cívic Ateneu Fort Pienc, el llibre "Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts" de l'editorial Efados. L'acte el va presentar el vicepresident de l'associació de veïns i veïnes Jordi Casanovas i va comptar amb la presència de l'autor del llibre Carles Salmurri i de Gisela Boronat en representació de l'arxiu històric Fort Pienc. Pels qui no coneixeu aquesta col·lecció de "poseu el nom del barri o poble que vulgueu desaparegut", és filla d'uns col·leccionables que la mateixa editorial ha publicat aquests últims anys sobre barris i pobles de tota Catalunya i que en molts casos ha tret a la llum fotografies inèdites que estaven guardades en àlbums de familiars o capses de galetes. La col·lecció no sols ens ha permès gaudir d'aquestes fotos inèdites sinó que ha "posat en valor" aquest patrimoni desconegut que ens parla del...