Recorregut Jane Jacobs
El passat dissabte 6 de maig es va celebrar un recorregut per recordar a la Jane Jacobs, una activista novaiorquesa que, a finals dels anys 50 i principis dels anys 60, va liderar un moviment ciutadà en contra de la proposta del planificador urbanista Robert Moses que volia fer passar una autopista pel mig de Manhattan enderrocant tot el que trobava al seu pas... la realització del projecte hagués fet desaparèixer Greenwich Village d'entre altres.
La seva lluita la va convertir en un referent i cada any, la primera setmana de maig, coincidint amb el seu aniversari, moltes ciutats del món organitzen passejades o recorreguts per recordar-la i per celebrar "les victòries" ciutadanes.
A Barcelona aquesta celebració es fa des de l'any 2011 i l'organitza el col·lectiu Punt 6 una cooperativa formada per arquitectes, urbanistes i sociòlogues que treballen per "repensar" tant els espais domèstics com els públics des d'una perspectiva feminista.
Cada any fan el recorregut en un barri diferent i el 2023 ha estat escollit el Fort Pienc.
El recorregut va anar precedit d'una trobada prèvia, el dijous 4, de maig, al centre cívic Fort Pienc on es va poder veure un documental sobre la seva lluita: què va passar, com es va lluitar, com és aturar i sobretot de les repercussions que va tenir. Després hi va haver un petit col·loqui per explicar i sobretot presentar casos similars que han succeït al nostre barri.
El dissabte 6 al matí, tothom que va voler es va trobar a les 11 a la plaça Fort Pienc on es va començar parlant de l'illa d'equipaments, es va continuar fins a la plaça Malraux a on fa el mercat de pagès, per l'escola Pere Vila on es va parlar d'entre altres del "bicibús", per l'Estació del Nord que va ser part de la gran lluita ciutadana per recuperar els terrenys de la Renfe per Barcelona, es va continuar pel parc de l'estació del Nord on es va triar l'espai que queda sota el pont del carrer Sardenya i a on es va remarcar la necessitat de crear espais segurs i que es percebin així amb bona il·luminació i bona visibilitat i es va acabar a la Casa Groga que és un espai juvenil gestionat per entitats i passant abans per l'Espai d'Entitats de Fort Pienc i pels pisos dotacionals per persones grans ambdós al carrer d'Alí Bei.
L'associació de veïns i veïnes Fort Pienc i l'Arxiu Històric Fort Pienc van ser convidats a participar i a explicar les seves experiències reivindicatives en molts dels espais per les que va passar el recorregut i que han sigut victòries pel barri.