Passa al contingut principal

Recorregut Jane Jacobs

 Recorregut Jane Jacobs

El passat dissabte 6 de maig es va celebrar un recorregut per recordar a la Jane Jacobs, una activista novaiorquesa que, a finals dels anys 50 i principis dels anys 60, va liderar un moviment ciutadà en contra de la proposta del planificador urbanista Robert Moses que volia fer passar una autopista pel mig de Manhattan enderrocant tot el que trobava al seu pas... la realització del projecte hagués fet desaparèixer Greenwich Village d'entre altres.

La seva lluita la va convertir en un referent i cada any, la primera setmana de maig, coincidint amb el seu aniversari, moltes ciutats del món organitzen passejades o recorreguts per recordar-la i per celebrar "les victòries" ciutadanes.

A Barcelona aquesta celebració es fa des de l'any 2011 i l'organitza el col·lectiu Punt 6 una cooperativa formada per arquitectes, urbanistes i sociòlogues que treballen per "repensar" tant els espais domèstics com els públics des d'una perspectiva feminista.

Cada any fan el recorregut en un barri diferent i el 2023 ha estat escollit el Fort Pienc.

El recorregut va anar precedit d'una trobada prèvia, el dijous 4, de maig, al centre cívic Fort Pienc on es va poder veure un documental sobre la seva lluita: què va passar, com es va lluitar, com és aturar i sobretot de les repercussions que va tenir. Després hi va haver un petit col·loqui per explicar i sobretot presentar casos similars que han succeït al nostre barri.

El dissabte 6 al matí, tothom que va voler es va trobar a les 11 a la plaça Fort Pienc on es va començar parlant de l'illa d'equipaments, es va continuar fins a la plaça Malraux a on fa el mercat de pagès, per l'escola Pere Vila on es va parlar d'entre altres del "bicibús", per l'Estació del Nord que va ser part de la gran lluita ciutadana per recuperar els terrenys de la Renfe per Barcelona, es va continuar pel parc de l'estació del Nord on es va triar l'espai que queda sota el pont del carrer Sardenya i a on es va remarcar la necessitat de crear espais segurs i que es percebin així amb bona il·luminació i bona visibilitat i es va acabar a la Casa Groga que és un espai juvenil gestionat per entitats i passant abans per l'Espai d'Entitats de Fort Pienc i pels pisos dotacionals per persones grans ambdós al carrer d'Alí Bei.

L'associació de veïns i veïnes Fort Pienc i l'Arxiu Històric Fort Pienc van ser convidats a participar i a explicar les seves experiències reivindicatives en molts dels espais per les que va passar el recorregut i que han sigut victòries pel barri. 




Entrades populars d'aquest blog

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem: El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes. El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril. El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs

Exposició "Atletic Fort Pienc"

A finals del S. XIX la pràctica d'activitats esportives es comença a generalitzar. Un dels que irromp amb força és el "football" introduït a Barcelona pels membres de la colònia estrangera que havien arribat a ciutat per treballar. A poc a poc es va anar popularitzant i van anar apareixent multitud de clubs als barris i pobles de Catalunya, al mateix temps s'organitzaven campionats, trofeus i tornejos. Un d'ells és l'Atlètic Fort Pienc. No sabem la data exacta de la seva fundació, per alguns va ser el 1915 i d'altres parlen de 1918. Tampoc coneixem massa els seus orígens tot i que creiem que possiblement va començar jugant al bell-mig de la plaça de les Glòries possiblement al camp del Sidral. Sabem que a 1922 jugaven amb el nom de Fortpienc en un solar al carrer Lepant al costat dels corrals de la plaça de toros Monumental en un camp obert i que les porteries i la roba dels jugadors es guardava al “Sol y Sombra” situat a la cruïlla de Marina amb Gran Vi

Preparant l'exposició de l'any 2023

P reparant l'exposició de l'any 2023  Aquest any serà sobre l'estació del Nord i portarà per títol: " Estació del Nord, més de 160 anys d'història" L'Estació del Nord es va inaugurar el 1862 i durant més de 160 anys ha estat testimoni de la  vida de la ciutat i del barri. Per les seves andanes han passat tota classe de mercaderies i viatgers. Alguns il·lustres com el  rei Alfons XIII i d'altres anònims com els soldats que marxaven al front, els refugiats de la  guerra civil o les persones migrants que arribaven a Barcelona buscant una vida millor. L'any 1972 va tancar les portes, ja que la seva activitat va ser absorbida per la nova estació de  Sants. L'edifici va quedar abandonat diversos anys, esperant un nou ús que li retornes la vida. En aquest període d'abandonament es van perdre la majoria dels ornaments modernistes. Després de diversos projectes i propostes fallides, finalment es va restaurar l'edifici pels Jocs  Olímpics de 1992