Passa al contingut principal

Recorregut Jane Jacobs

 Recorregut Jane Jacobs

El passat dissabte 6 de maig es va celebrar un recorregut per recordar a la Jane Jacobs, una activista novaiorquesa que, a finals dels anys 50 i principis dels anys 60, va liderar un moviment ciutadà en contra de la proposta del planificador urbanista Robert Moses que volia fer passar una autopista pel mig de Manhattan enderrocant tot el que trobava al seu pas... la realització del projecte hagués fet desaparèixer Greenwich Village d'entre altres.

La seva lluita la va convertir en un referent i cada any, la primera setmana de maig, coincidint amb el seu aniversari, moltes ciutats del món organitzen passejades o recorreguts per recordar-la i per celebrar "les victòries" ciutadanes.

A Barcelona aquesta celebració es fa des de l'any 2011 i l'organitza el col·lectiu Punt 6 una cooperativa formada per arquitectes, urbanistes i sociòlogues que treballen per "repensar" tant els espais domèstics com els públics des d'una perspectiva feminista.

Cada any fan el recorregut en un barri diferent i el 2023 ha estat escollit el Fort Pienc.

El recorregut va anar precedit d'una trobada prèvia, el dijous 4, de maig, al centre cívic Fort Pienc on es va poder veure un documental sobre la seva lluita: què va passar, com es va lluitar, com és aturar i sobretot de les repercussions que va tenir. Després hi va haver un petit col·loqui per explicar i sobretot presentar casos similars que han succeït al nostre barri.

El dissabte 6 al matí, tothom que va voler es va trobar a les 11 a la plaça Fort Pienc on es va començar parlant de l'illa d'equipaments, es va continuar fins a la plaça Malraux a on fa el mercat de pagès, per l'escola Pere Vila on es va parlar d'entre altres del "bicibús", per l'Estació del Nord que va ser part de la gran lluita ciutadana per recuperar els terrenys de la Renfe per Barcelona, es va continuar pel parc de l'estació del Nord on es va triar l'espai que queda sota el pont del carrer Sardenya i a on es va remarcar la necessitat de crear espais segurs i que es percebin així amb bona il·luminació i bona visibilitat i es va acabar a la Casa Groga que és un espai juvenil gestionat per entitats i passant abans per l'Espai d'Entitats de Fort Pienc i pels pisos dotacionals per persones grans ambdós al carrer d'Alí Bei.

L'associació de veïns i veïnes Fort Pienc i l'Arxiu Històric Fort Pienc van ser convidats a participar i a explicar les seves experiències reivindicatives en molts dels espais per les que va passar el recorregut i que han sigut victòries pel barri. 
Entrades populars d'aquest blog

Inauguració exposició "Estació del Nord més de 160 anys d'història"

 Exposició Estació del Nord més de 160 anys d'història El dijous 8 de juny es va inaugurar l'exposició "Estació del Nord, més de 160 anys d'història" al Centre cívic Ateneu Fort Pienc i que es podrà veure fins al 21 de juliol, de dilluns a divendres de 10 a 20 hores. L'exposició és una part del treball que ha fet l'arxiu en aquest any i que explica amb 37 fotografies, plànols i un petit audiovisual amb tota la història de l'Estació des de la seva inauguració l'any 1862 i fins a l'actualitat. Hi ha fotos de l'edifici, però també del que va passar a l'estació, entenent-la com un espai on les persones i les circumstàncies històriques han deixat la seva petjada. Per poder fer l'exposició hem treballat amb: l'Arxiu Nacional de Catalunya, l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l'Arxiu Municipal del Districte de l'Eixample, l'arxiu de la COAC, el Archivo Histórico Ferroviario de Madrid i el Museu del Ferrocarril de Vilanova.

Exposició del 20è aniversari dels equipaments de L'illa Fort Pienc

De "L'illa Fitxet" a L'illa Fort Pienc al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la inauguració de la plaça Fort Pienc. L'Arxiu torna a  exhibir l'exposició  "De l'illa Fichet a l'illa Fort Pienc". La inauguració serà el dimarts 12 de setembre  a les 19h a la sala d'exposicions del centre cívic Fort Pienc i es podrà veure fins l'11 d'octubre .

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem: El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes. El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril. El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs