Passa al contingut principal

El Rec Comtal

 EL REC

Les obres del tramvia per la Diagonal estan fent sortir a la llum "alguns secrets del passat" de l'Eixample.

Qualcunes restes ja es coneixien i les seves troballes han corroborat la informació que ja es tenia, en canvi, d'altres han sorprès els arqueòlegs que no eren conscients del que trobarien al subsol.

Totes aquestes restes estan donant més informació del passat rural del Districte, que és força desconegut, perquè no oblidem que el terreny on avui està l'Eixample, fa dos segles, era un terreny agrícola al voltant de la ciutat de Barcelona i estava creuat per camins i rieres.

Al Fort Pienc les obres han permès trobar dos trams del Rec Comtal que just creuava l'avui Diagonal a l'alçada de l'avui carrer de Castillejos.

De la primera trobada, al cantó de Diagonal-muntanya, ja ús en vam parlar en una altra publicació del blog al mes de maig.

Ara s'ha fet una nova troballa al cantó de Diagonal-mar just a la cruïlla d'aquesta amb el carrer Diputació. No és el Rec antic que passaria pel mig de l'illa de cases de Diagonal-Gran Via- Castillejos-Padilla, sinó que parlem d'una desviació que es va fer a principis de s. XX , per tant, és una construcció relativament moderna i molt ben conservada tal com el podeu veure a les fotografies. A l'excavació es veu clarament com el canal fa un gir capa el carrer Diputació i Marina.

Cal dir que no era estrany que el Rec desvies el seu curs fos per necessitats particulars o públiques com quan es va construir la Ciutadella i es va haver de modificar el seu curs final. En aquest cas es creu que la modificació es va fer per iniciar la urbanització de l'illa de cases de la Diagonal  i  de fet les primeres cases construïdes de l'illa són de principi dels anys 20.

El tram trobat mesura uns trenta metres i el canal té 4,2 metres d'ample a la part interior i 5,40 a l'exterior. Està fet amb pedra de Montjuïc a l'exterior i rajoles de terra natural a l'interior per a on passava l'aigua.

Com anècdota mentre fèiem la gravació de Betevé, la senyora Conxita Barceló ens va venir a trobar i ens va explicar que el seu marit, que avui tindria 104 anys, es banyava en aquest tram del Rec quan era petit i que sempre ho recordava amb il·lusió.

Un cop excavada la zona, es continuaran les obres del tramvia. 

Noticia a:

Beteve

https://beteve.cat/societat/urbanisme/descobert-tram-rec-comtal-gir-centre-ciutat/

Twitter

https://twitter.com/liniaxarxa/status/1585238934698618882?t=geM1J1isH0-8cqm-tNFt0w&s=08

El Periodico

https://www.elperiodico.cat/ca/barcelona/20221026/les-obres-tramvia-deixen-descobert-77755568


https://www.elperiodico.com/es/barcelona/20221026/les-obras-tranvia-dejan-descubierto-77755568






 


Entrades populars d'aquest blog

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem: El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes. El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril. El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs

Exposició "La Central Catalana de Electricidad"

  La Central Catalana de Electricidad El 1896, la " Sociedad Catalana para el Alumbrado por Gas " va fundar la " Central Catalana de Electricidad SA " per produir electricitat. Per això va construir un edifici a l'avinguda de Vilanova prop de l' Estació del Nord . El projecte es va encarregar a l'arquitecte Pere Falqués i la central va començar a funcionar el 1897. Als seus inicis va ser una central tèrmica productora amb 5 grups de vapor moguts per carbó que produïen corrent altern. En una segona fase,1918, els turboalternadors van quedar fora de servei i l'edifici va deixar de ser una central productora per convertir-se en una estació transformadora/convertidora de corrent altern a corrent continu. En el seu darrer i últim període, l'any 1977, l'edifici quedarà fora de servei perdent definitivament els usos industrials i convertint-se en oficines i un espai pels serveis comercials de "Hidroelèctrica de Catalunya. Avui la part històr

Inauguració exposició fotogràfica: De "L'illa Fichet" a l'illa Fort Pienc

Ja estem preparant l'exposició del 2022. La inauguració serà el dia 9 de juny i es podrà visitar fins el 18 de juliol. Aquest any la dedicarem a explica la història de l'illa Fort Pienc. De "L'illa Fichet" a l'illa Fort Pienc. Després d'una primera arrencada reivindicant els terrenys de l'Estació del Nord, els resultats eren decebedors, ja que deixant de banda petites excepcions, la majoria es van acabar convertint en equipaments de ciutat com Auditori, Teatre Nacional o Arxiu de Corona d'Aragó. En canvi, els equipaments que reclamaven els veïns pel barri quedaven en promeses que mai no s'acabaven de concretar. Quan a finals de l'any 1994 es va formar "el grup de treball de reivindicació d'equipaments" es va produir el punt d'inflexió que va permetre fer realitat algunes d'aquestes reivindicacions en la que avui coneixem com illa Fort Pienc. Us convidem a veure el procés.