Passa al contingut principal

El Rec Comtal

 EL REC

Les obres del tramvia per la Diagonal estan fent sortir a la llum "alguns secrets del passat" de l'Eixample.

Qualcunes restes ja es coneixien i les seves troballes han corroborat la informació que ja es tenia, en canvi, d'altres han sorprès els arqueòlegs que no eren conscients del que trobarien al subsol.

Totes aquestes restes estan donant més informació del passat rural del Districte, que és força desconegut, perquè no oblidem que el terreny on avui està l'Eixample, fa dos segles, era un terreny agrícola al voltant de la ciutat de Barcelona i estava creuat per camins i rieres.

Al Fort Pienc les obres han permès trobar dos trams del Rec Comtal que just creuava l'avui Diagonal a l'alçada de l'avui carrer de Castillejos.

De la primera trobada, al cantó de Diagonal-muntanya, ja ús en vam parlar en una altra publicació del blog al mes de maig.

Ara s'ha fet una nova troballa al cantó de Diagonal-mar just a la cruïlla d'aquesta amb el carrer Diputació. No és el Rec antic que passaria pel mig de l'illa de cases de Diagonal-Gran Via- Castillejos-Padilla, sinó que parlem d'una desviació que es va fer a principis de s. XX , per tant, és una construcció relativament moderna i molt ben conservada tal com el podeu veure a les fotografies. A l'excavació es veu clarament com el canal fa un gir capa el carrer Diputació i Marina.

Cal dir que no era estrany que el Rec desvies el seu curs fos per necessitats particulars o públiques com quan es va construir la Ciutadella i es va haver de modificar el seu curs final. En aquest cas es creu que la modificació es va fer per iniciar la urbanització de l'illa de cases de la Diagonal  i  de fet les primeres cases construïdes de l'illa són de principi dels anys 20.

El tram trobat mesura uns trenta metres i el canal té 4,2 metres d'ample a la part interior i 5,40 a l'exterior. Està fet amb pedra de Montjuïc a l'exterior i rajoles de terra natural a l'interior per a on passava l'aigua.

Com anècdota mentre fèiem la gravació de Betevé, la senyora Conxita Barceló ens va venir a trobar i ens va explicar que el seu marit, que avui tindria 104 anys, es banyava en aquest tram del Rec quan era petit i que sempre ho recordava amb il·lusió.

Un cop excavada la zona, es continuaran les obres del tramvia. 

Noticia a:

Beteve

https://beteve.cat/societat/urbanisme/descobert-tram-rec-comtal-gir-centre-ciutat/

Twitter

https://twitter.com/liniaxarxa/status/1585238934698618882?t=geM1J1isH0-8cqm-tNFt0w&s=08

El Periodico

https://www.elperiodico.cat/ca/barcelona/20221026/les-obres-tramvia-deixen-descobert-77755568


https://www.elperiodico.com/es/barcelona/20221026/les-obras-tranvia-dejan-descubierto-77755568


 


Entrades populars d'aquest blog

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem: El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes. El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril. El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs

Inauguració exposició "Estació del Nord més de 160 anys d'història"

 Exposició Estació del Nord més de 160 anys d'història El dijous 8 de juny es va inaugurar l'exposició "Estació del Nord, més de 160 anys d'història" al Centre cívic Ateneu Fort Pienc i que es podrà veure fins al 21 de juliol, de dilluns a divendres de 10 a 20 hores. L'exposició és una part del treball que ha fet l'arxiu en aquest any i que explica amb 37 fotografies, plànols i un petit audiovisual amb tota la història de l'Estació des de la seva inauguració l'any 1862 i fins a l'actualitat. Hi ha fotos de l'edifici, però també del que va passar a l'estació, entenent-la com un espai on les persones i les circumstàncies històriques han deixat la seva petjada. Per poder fer l'exposició hem treballat amb: l'Arxiu Nacional de Catalunya, l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l'Arxiu Municipal del Districte de l'Eixample, l'arxiu de la COAC, el Archivo Histórico Ferroviario de Madrid i el Museu del Ferrocarril de Vilanova.

Exposició del 20è aniversari dels equipaments de L'illa Fort Pienc

De "L'illa Fitxet" a L'illa Fort Pienc al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la inauguració de la plaça Fort Pienc. L'Arxiu torna a  exhibir l'exposició  "De l'illa Fichet a l'illa Fort Pienc". La inauguració serà el dimarts 12 de setembre  a les 19h a la sala d'exposicions del centre cívic Fort Pienc i es podrà veure fins l'11 d'octubre .