Passa al contingut principal

Inauguració de l'itinerari "Fort Pienc amb nom de dona"

El passat diumenge 8 de març, dia de la dona treballadora, l'arxiu va inaugurar un nou itinerari anomenat "Fort Pienc amb nom de dona".

La ruta va consistir en un petit passeig per conèixer tres interiors d'illa del barri i la biografia de les tres dones que els donen nom.





Vam començar per l'interior d'illa batejat amb el nom de Clotilde Cerdà, coneguda com a Esmeralda Cervantes, una gran arpista i una dona compromesa amb la societat de la seva època.

El següent interior va ser el dedicat a Anaïs Napoleon, en realitat Anaïs Tiffon, una fotògrafa i sobretot una gran emprenedora que va saber apostar per les noves tecnologies de la seva època.

El tercer i últim interior va ser el dedicat a Paulina Òdena, coneguda com a Lina Òdena, una dona idealista i valenta que va morir molt jove per les seves conviccions i lluitant contra el feixisme.

Totes tres, cadascuna dins del seu camp, van lluitar per tenir el seu lloc dins del món.

Si voleu saber més de cadascuna, podeu entrar a interiors d'illa on hi ha penjada la seva biografia.














Entrades populars d'aquest blog

Participant en la "IV Jornada de Recerca Històrica dels barris" organitzada per Arxiu Municipal de Barcelona

IV Jornada de Recerca Històrica dels barris El passat dissabte 30 de setembre l'arxiu va tornar a participar en la " IV Jornada de Recerca Històrica dels barris " que de forma bianual organitza Arxiu Municipal de Barcelona , amb la col·laboració de l' Institut Ramon Muntaner i la Coordinadora de Centres de Parla Catalana , a la sala Moragues del Born Centre de Cultura i Memòria . Sota el títol " Barcelona en transformació. Camins de terra, aigua i ferro al Pla " ens van aplegar més d'un centenar de persones vinculades amb arxius, centres d'estudis i tallers d'història de la ciutat per parlar del territori del Pla de Barcelona i de com aquest va patir i segueix patint l'impacte de les infraestructures del transport i dels recursos hídrics. Es va parlar dels antics camins, de com el ferrocarril va modificar l'entorn, però també de l'aigua: torrents, fonts, rieres i també del Rec Comtal un canal mil·lenari que durant molts segles va reg

Exposició del 20è aniversari dels equipaments de L'illa Fort Pienc

De "L'illa Fitxet" a L'illa Fort Pienc al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la inauguració de la plaça Fort Pienc. L'Arxiu torna a  exhibir l'exposició  "De l'illa Fichet a l'illa Fort Pienc". La inauguració serà el dimarts 12 de setembre  a les 19h a la sala d'exposicions del centre cívic Fort Pienc i es podrà veure fins l'11 d'octubre .

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem: El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes. El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril. El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs