Passa al contingut principal

Inauguració de l'itinerari "Fort Pienc amb nom de dona"

El passat diumenge 8 de març, dia de la dona treballadora, l'arxiu va inaugurar un nou itinerari anomenat "Fort Pienc amb nom de dona".

La ruta va consistir en un petit passeig per conèixer tres interiors d'illa del barri i la biografia de les tres dones que els donen nom.





Vam començar per l'interior d'illa batejat amb el nom de Clotilde Cerdà, coneguda com a Esmeralda Cervantes, una gran arpista i una dona compromesa amb la societat de la seva època.

El següent interior va ser el dedicat a Anaïs Napoleon, en realitat Anaïs Tiffon, una fotògrafa i sobretot una gran emprenedora que va saber apostar per les noves tecnologies de la seva època.

El tercer i últim interior va ser el dedicat a Paulina Òdena, coneguda com a Lina Òdena, una dona idealista i valenta que va morir molt jove per les seves conviccions i lluitant contra el feixisme.

Totes tres, cadascuna dins del seu camp, van lluitar per tenir el seu lloc dins del món.

Si voleu saber més de cadascuna, podeu entrar a interiors d'illa on hi ha penjada la seva biografia.














Entrades populars d'aquest blog

Inauguració de l'exposició "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. XX"

Inaugurada l'esposició  "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. al CC Ateneu Fort Pienc 17/06/2024 El dijous 13 de juny es va inaugurar l'exposició de l'arxiu: "El Fort Pienc industrial. S. XIX-S. XX" on es fa un recorregut pel passat industrial de barri, un gran desconegut per la major part del veïnat. La inauguració va estar molt animada i ens va acompanyar la Mercè Tatjer geògrafa i historiadora que ens ha donat molt suport en el procés de recerca. També va assistir alguns dels familiars dels propietaris de les empreses que ens han proporcionat molta de la informació que hem usat en l'exposició ì des d'aquí volem agrair als Camps (de Camps i Fabrés), a Imma Panyella (Aldrufeu Hermanos) i a Salvador Gil (Laurendor) la seva ajuda incondicional quan els hi vam demanar. Per a aquesta exposició hem pogut recopilar 273 empreses de diverses èpoques i les hem situat al damunt d'uns plànols. Per fer-ho més fàcil hem dividit el barri en tres zones: la prime...

Visita a l'exposició "Origen, revolució i reivindicació" a l'Ateneu del Poblet

L'arxiu visita l'exposició "Origen, revolució i reivindicació"  El dimecres 25 de setembre l'arxiu va anar a visitar l'exposició " Origen, revolució i reivindicació " que es tornava a presentar a l' Ateneu del Poblet amb motiu del seu V aniversari. Vam ser convidats pel grup de memòria històrica i en Josep Ma Sans , ànima de la comissió, ens va fer una explicació molt detallada dels orígens del barri que va néixer amb el nom de Poblet i que s'ha acabat convertint en Sagrada Família . El veïnat va voler i vol recuperar el primer nom del barri i en una votació popular que es va fer per batejar l'Ateneu va guanyar la proposta del nom "Poblet". Aquesta és la primera exposició que va organitzar el grup de memòria històrica del Poblet fa cinc anys i volia i vol ser una breu aproximació històrica als orígens i desenvolupament del barri.

Exposició de l'any 2024

Exposició de juny de l'any 2024  El Fort Pienc industrial  S. XIX - S. XX Ja estem acabant de preparar l'exposició d'aquest any 2024. El dijous 13 de juny a les 19.30 h . farem la inauguració, com cada any, al CC Ateneu Fort Pienc. El barri del Fort Pienc té un passat industrial desconegut. Des de la meitat del segle XIX i gairebé fins al segle XXI el territori ha estat ocupat per fàbriques, tallers i empreses. La història del passat industrial del Fort Pienc és en realitat l'evolució dels últims 175 anys d'història de Barcelona, que es repeteix gairebé a tota la ciutat i cada barri cadascun amb les seves pròpies característiques. A grans trets veurem reflectit el trasllat de les indústries fora de les muralles, el naixement i desenvolupament de l'Eixample moltes vegades complicat, el traçat i obertura dels nous carrers de la quadrícula Cerdà que moltes vegades entraven en conflicte amb els antics camins i els parcel·laris dels antics pobles de Pla, la convivèn...