Passa al contingut principal

Exposició de Glòries a la Farinera amb taller d'historia del Clot-Camp del Arpa

L’Arxiu Històric Fort Pienc i el Taller d’Història del Clot – Camp de l’Arpa inauguren al Centre Cívic la Farinera del Clot una exposició sobre l’evolució de la plaça de les Glòries i el seu entorn. Un treball conjunt dels dos grups veïns de recerca local, que parteix de l’exposició que l’Arxiu Històric Fort Pienc va presentar a la seva Festa Major de 2009 que es titulava "Glòries: cruïlla de camins".


És una exposició "curiosa", ja que ens mostra la plaça des de dos punts de vista oposats: Els del Clot miren la plaça amb Fort Pienc al fons i els de Fort Pienc ho fem amb el Clot al fons i hi ha forces diferencies.

Per nosaltres ha estat una exposició fàcil, ja que hem repetit i per tant aprofitat els materials que havíem utilitzat altres vegades: els mapes fets pel Xavier Lago on es pot observar l'evolució de la plaça des de l'any 10.000 a.C fins l'any 1990. Als mapes se superposen dues imatges: una actual i una altra històrica fet que permet saber la ubicació correcta de les trinxeres de 1711 o el lloc on estava situat el fuerte Pio. També hi podreu trobar fotos i altres explicacions. Els companys del Taller de Clot-Camp de l'Arpa han aprofitat aquesta exposició per demanar fotografies als seus veïns.

L'exposició s'inaugura per la Festa Major del Clot-Camp de l'Arpa i es podrà veure del 17 de novembre, dia de la inauguració, fins al 10 de desembre.A més, s’oferiran dues xerrades explicatives. La del dia 17 de novembre se centrarà en el treball cartogràfic i la del dia 24 serà una projecció de les fotografies recollides.

Per nosaltres ha estat un plaer poder fer aquesta exposició conjunta i esperem que sigui la primera d'una llista llarga.

Entrades populars d'aquest blog

El Nom del nostre barri

Molta gent ens pregunta perquè el nostre barri es diu Fort Pienc. Ara mateix us ho explicarem: El 1714, quan Barcelona va caure davant de les tropes Borbòniques, i es va firmar el Decret de Nova Planta, Felip V va fer construir la Ciutadella i dos petits forts més: el fuerte de Don Carlos que estava a la Barceloneta, i el fuerte Pio que estava a la confluència de Marina, Alí Bei, Ausias Marc i la carretera de Ribes. El fuerte Pio va rebre aquest nom perquè el comandant del Fort era Francesco Pio di Savoia Moura y de Corte Real, un personatge molt poderós que també es coneixia amb el nom de Principe Pio i que a Madrid dona nom, entre altres, a una estació de ferrocarril. El fort tenia la missió protegir Barcelona dels atacs que vinguessin de França, ja que estava a tocar de la carretera de Ribes que era el camí d'entrada a la ciutat des del Vallès. Però ben aviat es va poder veure que la distancia fins a la Ciutadella i, per tant,el seu aïllament, el feien molt vulnerable als atacs

Publicació del llibre "Fort Pienc, ahir i avui"

Desprès de 4 anys de treball, l'Arxiu Històric Fort Pienc edita, amb el suport del Districte de L'Eixample, el seu primer llibre. Com es descriu a la introducció: "L'AHFP treu a la llum aquest llibre amb la voluntat de donar a conèixer als nostre veïns i veïnes els grans canvis que ha sofert el nostre barri en els últims 30 anys" El llibre és un recull de fotografies comparatives : abans i desprès, així a la plana esquerra es veu la fotografia antiga i a la dreta s'ha intentat reproduir la mateixa imatge en els primers mesos de l'any 2004. No ha estat fàcil,ens hem adonat de la quantitat de arbres i mobiliari urbà que ens tots aquests anys han poblat els nostres carrers i places que han feta que moltes vegades sigui difícil reproduir el mateix angle. Totes les imatges antigues, excepte dues que són postals, són donació de veïns del barri. Les noves han estat fetes pels mateixos veïns o pels autors de llibre: Joan Mayoral i Gisela

Exposició "La Central Catalana de Electricidad"

  La Central Catalana de Electricidad El 1896, la " Sociedad Catalana para el Alumbrado por Gas " va fundar la " Central Catalana de Electricidad SA " per produir electricitat. Per això va construir un edifici a l'avinguda de Vilanova prop de l' Estació del Nord . El projecte es va encarregar a l'arquitecte Pere Falqués i la central va començar a funcionar el 1897. Als seus inicis va ser una central tèrmica productora amb 5 grups de vapor moguts per carbó que produïen corrent altern. En una segona fase,1918, els turboalternadors van quedar fora de servei i l'edifici va deixar de ser una central productora per convertir-se en una estació transformadora/convertidora de corrent altern a corrent continu. En el seu darrer i últim període, l'any 1977, l'edifici quedarà fora de servei perdent definitivament els usos industrials i convertint-se en oficines i un espai pels serveis comercials de "Hidroelèctrica de Catalunya. Avui la part històr