Passa al contingut principal

Exposició de Glòries a la Farinera amb taller d'historia del Clot-Camp del Arpa

L’Arxiu Històric Fort Pienc i el Taller d’Història del Clot – Camp de l’Arpa inauguren al Centre Cívic la Farinera del Clot una exposició sobre l’evolució de la plaça de les Glòries i el seu entorn. Un treball conjunt dels dos grups veïns de recerca local, que parteix de l’exposició que l’Arxiu Històric Fort Pienc va presentar a la seva Festa Major de 2009 que es titulava "Glòries: cruïlla de camins".


És una exposició "curiosa", ja que ens mostra la plaça des de dos punts de vista oposats: Els del Clot miren la plaça amb Fort Pienc al fons i els de Fort Pienc ho fem amb el Clot al fons i hi ha forces diferencies.

Per nosaltres ha estat una exposició fàcil, ja que hem repetit i per tant aprofitat els materials que havíem utilitzat altres vegades: els mapes fets pel Xavier Lago on es pot observar l'evolució de la plaça des de l'any 10.000 a.C fins l'any 1990. Als mapes se superposen dues imatges: una actual i una altra històrica fet que permet saber la ubicació correcta de les trinxeres de 1711 o el lloc on estava situat el fuerte Pio. També hi podreu trobar fotos i altres explicacions. Els companys del Taller de Clot-Camp de l'Arpa han aprofitat aquesta exposició per demanar fotografies als seus veïns.

L'exposició s'inaugura per la Festa Major del Clot-Camp de l'Arpa i es podrà veure del 17 de novembre, dia de la inauguració, fins al 10 de desembre.



A més, s’oferiran dues xerrades explicatives. La del dia 17 de novembre se centrarà en el treball cartogràfic i la del dia 24 serà una projecció de les fotografies recollides.

Per nosaltres ha estat un plaer poder fer aquesta exposició conjunta i esperem que sigui la primera d'una llista llarga.

Entrades populars d'aquest blog

Publicació del llibre Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts

Presentem el llibre "SAGRADA FAMÍLIA I FORT PIENC DESAPAREGUTS" El dimarts 19 de març presentarem al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc el llibre "Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts" d'en Carles Salmurri. Un recull de fotos antigues dels dos barris d'espais que ja no existeixen. Us esperem a les 19h a la sala d'actes del centre cívic. Centre Cívic Ateneu Fort Pienc Pl. Fort Pienc 4 08013 Barcelona 19/03/2024 a les 19:00h

Exposició de l'any 2024

Exposició de juny de l'any 2024  El Fort Pienc industrial  S. XIX - S. XX Ja estem acabant de preparar l'exposició d'aquest any 2024. El dijous 13 de juny a les 19.30 h . farem la inauguració, com cada any, al CC Ateneu Fort Pienc. El barri del Fort Pienc té un passat industrial desconegut. Des de la meitat del segle XIX i gairebé fins al segle XXI el territori ha estat ocupat per fàbriques, tallers i empreses. La història del passat industrial del Fort Pienc és en realitat l'evolució dels últims 175 anys d'història de Barcelona, que es repeteix gairebé a tota la ciutat i cada barri cadascun amb les seves pròpies característiques. A grans trets veurem reflectit el trasllat de les indústries fora de les muralles, el naixement i desenvolupament de l'Eixample moltes vegades complicat, el traçat i obertura dels nous carrers de la quadrícula Cerdà que moltes vegades entraven en conflicte amb els antics camins i els parcel·laris dels antics pobles de Pla, la convivèn...

Presentació del llibre "Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts"

Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts El dimarts 19 de març es va presentar, a la sala d'actes del centre cívic Ateneu Fort Pienc, el llibre "Sagrada Família i Fort Pienc desapareguts" de l'editorial Efados. L'acte el va presentar el vicepresident de l'associació de veïns i veïnes Jordi Casanovas i va comptar amb la presència de l'autor del llibre Carles Salmurri i de Gisela Boronat en representació de l'arxiu històric Fort Pienc. Pels qui no coneixeu aquesta col·lecció de "poseu el nom del barri o poble que vulgueu desaparegut", és filla d'uns col·leccionables que la mateixa editorial ha publicat aquests últims anys sobre barris i pobles de tota Catalunya i que en molts casos ha tret a la llum fotografies inèdites que estaven guardades en àlbums de familiars o capses de galetes. La col·lecció no sols ens ha permès gaudir d'aquestes fotos inèdites sinó que ha "posat en valor" aquest patrimoni desconegut que ens parla del...